in ,

УбавоУбаво ТаженТажен

Зошто кога им правиш добро на луѓето тие не возвраќаат и ценат – Поучна приказна на еден мудар човек

Можете да помогнете на кого сакате, но не можете да очекувате сите да ви возвратат на ист начин.

Еден човек дошол кај мудрец и раскажал приказна за тоа како им помогнал на сите негови роднини, не барајќи ништо за возврат, а тие покажале само неблагодарност и рамнодушност кон него… Овој човек раскажал приказна за тоа како тој како најбогат во своето семејство , им помогна на сите негови роднини.

Никогаш ништо не барал од нив, а тие со него се однесувале се полошо и полошо! Човекот рекол дека им помагал на другите луѓе колку што можел, а резултатот бил речиси секогаш ист. Ретко имаше човек кој би му се заблагодарил за помошта или ќе му возврати на неговата добрина.

– Можеби не сум толку добар човек, бидејќи така се однесуваат со мене? – праша човекот со навестување на очај во гласот. – Не, добар си. Секоја личност што ќе ја сретнете на вашиот пат е огледало за вас. Она што го гледате во него, всушност сте вие ​​самите. Луѓето на кои им помогнавте веројатно беа очајни луѓе.

Кога ќе се вратите дома денес, обидете се да ја оставите вратата ширум отворена. Што мислите дека ќе се случи? „Мислам дека сè што е вредно ќе биде извадено од мојата куќа и веројатно некои луѓе ќе се вселат во мојата куќа“, одговорил човекот. – Токму тоа го направивте помагајќи им на тие луѓе.

Си ја отворил душата на сите и им дал се. Во никој случај не треба да го правите тоа. Тоа е првата лекција што мора да ја запомните. Патем, знаете ли некој интересен податок за цветната пупка? „Не“, рече човекот. – Никогаш не сум видел отворена пупка.

За мене, овој процес останува мистерија – се случува толку незабележливо и непречено. И сè што гледам кога ги гледам моите цвеќиња наутро е отворен пупка. Добрите дела, исто така, мора да се даваат внимателно, за никој да не забележи. А од плевелот нема спас, секогаш ќе ги има.

И покрај најубавиот цвет, пирејот нема да престане да биде пиреј. Затоа, ако видите дека некоја личност не е многу добра и љубезна со вас, тогаш не треба да му се поклонувате и да му давате услуги. Пирејот не зависи од вас и нема да може да го цени вашиот мирис и вашата уникатност. И не треба да трошите време и труд на него.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote