in ,

Што?Што?

Што и каков мозочен чип на Маск се тестира на луѓе?

Илон Маск го промовираше Neuralink како иднина на технологијата и медицината, но се појавија етички прашања за чипот и неговото тестирање.

 

Една година откако беше одобрен за тестирање, Neuralink на милијардерот Илон Маск за прв пат го вгради својот безжичен мозочен чип во човек.

Маск објави дека пациентот го примил имплантот во неделата и дека „добро закрепнува“. Уредот треба да има неколку апликации, од обновување на моторната функција кај луѓето до овозможување интерфејси мозок-компјутер. Немаше независна проверка на тврдењата на Маск, а Neuralink не понуди премногу детали.

Маск ја промовираше Neuralink како иднина на технологијата и медицината, но се појавија етички прашања за чипот и неговото тестирање.

Еве што треба да знаете за Neuralink, стартапот Маск основан во 2016 година и неговите човечки испитувања.

Што е чипот Neuralink и за што служи?
Уредот со големина на паричка е хируршки вграден во черепот, со ултра тенки жици кои влегуваат во мозокот и развиваат интерфејс мозок-компјутер (BCI).

Дискот ќе ја регистрира мозочната активност и ќе ја испрати до уред, како што е паметен телефон, преку споделена Bluetooth конекција.

Првиот производ, наречен Телепатија, ќе им овозможи на луѓето да ги контролираат своите телефони или компјутери „само размислувајќи“, рече Маск.

Вградувањето на чип во делот од мозокот кој ги контролира моторните функции, исто така, ќе им овозможи на луѓето да ги надминат невролошките нарушувања, тврди компанијата.

Маск рече дека првите корисници ќе бидат оние кои ја изгубиле способноста да ги контролираат своите екстремитети.

Која е фазата на испитување на луѓе на Neuralink?
Фазата на тестирање на луѓе ќе собере податоци за безбедноста и ефикасноста, а истовремено ќе помогне да се подобри уредот.

Маск објави на платформата X дека „првичните резултати покажуваат ветувачко откривање на нервни шила“. Ова значи дека невроните испраќаат електрични и хемиски сигнали едни на други низ телото. Таквата активност ни овозможува да ги извршуваме секојдневните функции од јадење до зборување.

Кога Neuralink почна да бара учесници во испитувањето во септември, бараше луѓе со болести на ‘рбетниот мозок, клучен дел од нервниот систем.

Американската Администрација за храна и лекови одобри испитувања на луѓе во мај 2023 година, поради федералните истраги за безбедноста на тестирањето на животни.

Какви тестови има направено Neuralink во минатото?

Neuralink го тестираше својот чип на мајмуни и свињи.

Компанијата прикажа неколку мајмуни како „играат“ основни видео игри или го движат курсорот на екранот преку своите импланти Neuralink.

Иако Neuralink вели дека ниту еден мајмун не умрел како резултат на имплантите, има извештаи за проблеми со имплантите, вклучувајќи парализа, напади и оток на мозокот.

Дали има други компании вклучени во слични проекти?

Во тек се околу 40 испитувања за интерфејс на мозок-компјутер, според онлајн базата на податоци за активни клинички испитувања во САД.

Австралиската „Синхрон“ го вгради својот уред кај американски пациент во јули 2022 година. Имплантот на Synchron не бара сечење на черепот за инсталација.

Другите испитувања се фокусирани на медицински потреби, додека компанијата на Маск оди подалеку од тоа, со цел да им овозможи на луѓето да ги контролираат своите паметни телефони и други уреди.

Кои се етичките прашања за Neuralink?

Експертите изразија загриженост за експериментирање со мозочниот чип на Neuralink на животни и потенцијалните ризици поврзани со операција на мозокот, како што се мозочно крварење или напади.

Тие додаваат дека визијата на Маск за импланти предизвикува загриженост за приватноста и надзорот. Достапни се оскудни детали за способноста на корисниците да одржуваат контрола врз нивните лични податоци и нервната активност.

Претходно оваа година, американското Министерство за транспорт го казни Неуралинк затоа што не се регистрирал како транспортер на опасен материјал – импланти на мозокот од примати – според записите на федералната агенција што ги видел Ројтерс.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote