in ,

Што?Што?

Зошто мачките губат влакна?

Сите знаат дека мачките се митарат, ова не е нова вест. Тие губат мртва коса во текот на целата година и ја оставаат низ целата куќа, мебелот или нивните сопственици.

За разлика од митарењето, што е сосема нормално, има и други причини поради кои нашите крзнени миленичиња ги губат влакната.

Една од најчестите причини се алергиите. Исто како и луѓето, мачките можат да бидат алергични на одредени видови храна, лекови, прашина и некои материјали како што се разни хемикалии, гума, пластика, вештачки бои и одредени ткаенини.

Сите овие причини можат полесно да се отстранат.

Ако неодамна сте почнале да купувате друг вид на храна, а потоа забележавте промени во влакната на вашата мачка, постои голема веројатност да се работи за алергија на тој вид на храна. Вратете се на старата диета и побарајте совет од вашиот ветеринар.

Болви, лишаи и шуга, исто така, можат да бидат причинители за постојано гребење на кожата на мачката и со тоа губење на влакната.

За жал, има и посериозни причини. Тоа се, на пример, дијабетес и хипертироидизам, поради што истовремено губат тежина и често се жедни. Артритисот предизвикува губење на влакната околу зглобовите, а губењето на влакната по целото тело може да биде резултат на дисфункција на жлездите.

Бидејќи не е секогаш лесно да се одреди точната причина за опаѓање, важно е да ја однесете мачката на ветеринар и да го следите неговиот совет. Честопати ќе треба да ставите јака на вашата мачка за да не може да ја гризе раната предизвикана од кубење влакна, на пример поради алергии.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote