in

СлаткоСлатко

Откриен антички град во Амазонија кој ги менува сите претходни знаења

Во Амазонија, огромен антички град е пронајден во областа Упано, во источниот дел на Еквадор, кој бил скриен од бујна вегетација илјадници години.

Експертите веруваат дека ова откритие го менува она што досега беше познато за историјата на луѓето кои живеат во Амазон.

Куќите и плоштадите во оваа област биле поврзани со голема мрежа од патишта и канали. Областа е во сенка на вулкан, што ја прави околната почва многу плодна, но можеби тоа е она што доведе до исчезнување на заедницата што живеела таму.

Врз основа на знаењето за градовите во планинските региони на Јужна Америка, како што е Мачу Пикчу во Перу, се верувало дека луѓето живеат само како номади или во мали населби во Амазон.

„Ова е постар локалитет од кој било друг археолошки локалитет што го знаеме во Амазонија. Имаме евроцентричен поглед на цивилизацијата, но тоа покажува дека треба да ја промениме нашата идеја за тоа што е култура и цивилизација“, рече професорот Стефан Ростин од Центарот за научни истражувања во Франција, кој го водел истражувањето.

Градот бил изграден пред околу 2.500 години и, како што проценуваат научниците, во него живееле 10.000 или дури 100.000 луѓе. луѓе.

„Повеќето луѓе замислуваат мали групи, веројатно голи, кои живеат во колиби и ја расчистуваат земјата – ова покажува дека античките луѓе живееле во комплицирани урбани општества“, вели коавторот на студијата Антоан Дорисон. Експертите додаваат дека ова откритие го менува начинот на кој ги гледаме амазонските култури, јавува Би-Би-Си.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote