in ,

WTFWTF

Дали е во ред да се прекинат врските со токсични членови на семејството?

Разбирам, вашата врска со вашето семејство треба да биде митска врска која никој и ништо не може да ја прекине – но понекогаш е во ред да се дистанцирате од одредени членови на семејството, дури и ако тоа значи да се изолирате од нив на неодредено време.
Никогаш не треба да го загрозувате вашето ментално, емоционално или физичко здравје за да толерирате токсичен член на семејството.

Пред да започнете да ги блокирате овие луѓе, важно е да ги препознаете знаците на токсична личност:

1. Тие критикуваат

Конструктивната критика е здрава, но упорната, неоправдана критика може да ја влоши сечија самодоверба.

2. Се хранат со драма

Дали некогаш сте побарале личен совет од член на семејството?

Сепак, некако откако ги споделивте најранливите моменти со него – со некој што мислевте дека е сигурен сојузник – некако сите во вашето семејство знаат сè за вашиот личен живот.

3. Користат лудило

Ако членот на вашето семејство постојано тврди дека никогаш не рекол нешто, кога вие и сите други знаете дека го прави тоа, можеби работите не изгледаат толку сериозно.

Сепак, ова е форма на гаснење, што е многу емотивно изопачено однесување.

4. Зборуваат со вас само кога им треба нешто од вас

Тие често ќе ве прашаат за совет или емоционална удобност.

Но, штом ќе им се обратите за поддршка, тие ги игнорираат вашите потреби или ги користат вашите лични податоци против вас.

5. Наизменично се менуваат позитивно и негативно однесување

Можам да ти викам и да те навредувам. Меѓутоа, штом ќе почнете да ги игнорирате по таков бесмислен напад, веројатно ќе ве намамат назад во нивната стапица со псевдопофалби и поддршка, пишува The Minds Journal. Обично, овие позитивни интеракции се краткотрајни, пред тој поединец да се врати на своето типично манипулативно однесување.

Ако некој од вашето семејство покаже некој од овие симптоми на токсично однесување, тие претставуваат опасност за вашето ментално здравје.

Алитија Астуризага, лиценциран клинички социјален работник во Alithia Psychotherapy Associates, P.C., објаснува: „Работев со безброј луѓе кои имале врски со токсични членови на семејството во нивните животи. Всушност, ова е една од главните причини зошто многумина бараат терапија“.

Токсичните врски, дури и со членовите на семејството, може да бидат емоционално исцрпувачки, што може да влијае на целокупната ментална благосостојба. Сепак, не треба да го прифатите ова како статус кво.

„Постојат одредени техники кои луѓето можат да ги користат за да ги направат овие односи поподносливи – овие методи генерално вклучуваат оддалечување до одреден степен од токсичната личност. Меѓутоа, во многу случаи најдоброто решение е целосно да ја отстраните токсичната личност од вашиот живот. Ретко е лесно и често е комплицирано и емотивно збунувачки во случај на блиски семејни односи, како што е родител – но кога ситуациите се влошуваат до тој степен што е невозможно да се живее среќен и слободен живот, овој начин на дејствување обично е најдобро“, вели Астуризага.

Ова навредливо однесување не е ограничено на романтични врски бидејќи секој може да има токсично влијание врз вашиот живот.

Шенон Батл, LPC LCAS, во последните осум години во Family Services of America, им кажува на своите студенти дека најдобриот начин да се пријде на токсична личност е прво да се воспостават граници. Таа предлага: „Секогаш кога се соочувате со токсичност, сфаќате дека постои крива на учење. Ќе има периоди на неизвесност, вина и можно губење на врската. Треба да го одредите нивото на жртва што сте спремни да ги направите за да ги заштитите вашите емоции и оние кои веруваат дека ќе ги заштитите. Понекогаш, треба да повредите некого за да му помогнете на друг. Однесувањето е под влијание на изборот“.

Иако можеби чувствувате вроден нагон да задржите токсичен член на семејството во вашиот живот, особено ако тој член на семејството е вашиот родител, важно е да разберете дека чувањето токсична личност во вашиот живот има штетен ефект врз вашето ментално здравје.

Иако можеби ќе се обидете да убедите член на семејството дека она што го прави е емоционално штетно за вас, можно е членот на вашето семејство да не се промени – и тоа е во ред.

 

Како некој што ја усовршил уметноста на прекинување врски со токсични партнери, пријатели и членови на семејството – токсична личност во вашиот живот може да се обиде да манипулира со вас мислејќи дека сте всушност насилник. Веројатно ќе тврдат дека се жртви затоа што ги избегнувате, само затоа што ви даваат лажно чувство дека се промениле или затоа што ве натерале да чувствувате каење. Ова се истите навредливи тактики што ги користеа порано, и не треба да се враќате на старото и да ги прифатите назад во вашиот живот.

На крајот на краиштата, токсичноста е штетна и не ви треба такво однесување што го убива вашето ментално здравје.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote