in ,

WTFWTF Што?Што?

„Канибална“ соларна бура ќе ја погоди Земјата – очекуваме два последователни удари, а еве кога

Се очекува Земјата да биде погодена од повеќекратни коронални масовни исфрлања, кои ќе се здружат во утринските часови на 18 август и ќе предизвикаат сончева бура Г3.

Сонцето повторно немирно – следните два дена нема да бидат пријатни за Земјата, бидејќи две последователни соларни бури се движат кон нашата планета.

Првата е дел од серијата експлозии што се случија на површината на Сонцето во понеделникот, 15 август. Нашата ѕвезда лансираше серија соларни блесоци со среден интензитет, а во исто време испрати млаз сончев ветер.

Оваа сончева бура, која потекнува од сончевата дамка наречена AR3078, се очекуваше само да ја „прескокне“ Земјата, веројатно предизвикувајќи соларна бура Г2, но само еден ден подоцна, од истиот регион избувна нова соларна блесок – најбрзата и најсилната серијата (класа М5).

Научниците предвидуваат дека Земјата ќе ги почувствува ефектите од првата соларна бура во доцните вечерни часови на 17 август и дека во утринските часови (помеѓу 8 и 11) на 18 август, настан што го нарекуваат „канибалско коронално масивно исфрлање“.
Со други зборови, како што објаснува SpaceWeather, второто исфрлање на короналната маса ќе го достигне и ќе го „проголта“ првото, создавајќи мешавина од двете. Канибалните коронални масивни исфрлања содржат заплеткани магнетни полиња и компресирана плазма и може да предизвикаат моќни геомагнетни бури.

SpaceWeather додава дека прогнозерите на NOAA ја надградиле очекуваната сончева бура од G2 (умерена) на G3 (силна), како одговор на моделите на НАСА кои ги земаат предвид повеќекратните влијанија на короналното масовно исфрлање на 18 август.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote