in

СлаткоСлатко

Кинески традиционален метод на лекување: Сè започнува и завршува во вашите дланки и стапала!

Кинеската традиционална медицина тврди дека целиот наш организам е во дланките и стапалата.

Су Џок претставува третман на рефлексните точки на дланките и стапалата. Во превод од корејски, Су значи рака, а Џок значи нога, што ни кажува од каде потекнува оваа терапија. Овој метод се користи во третманот на болести во многу земји во светот, особено во САД, Русија и Источна Европа.

Терапијата со Су Џок е синтеза на природни методи на лекување, засновани врз одредени филозофски принципи, а некои од нив може успешно да ги користи секое лице за само-лекување, делувајќи на рацете и нозете.

Су Џок терапевтите започнуваат од фактот дека структурата на раката и стапалото е слична на структурата на човечкото тело, па објаснуваат дека во човечкото тело можеме да ги издвоиме трупот и петте испакнати делови на телото – главата, вратот и четири екстремитети. Сличноста е доказ за длабоките внатрешни врски што постојат помеѓу телото, раката и стапалата.

 

Во заболениот орган или дел од телото, поради нарушување на циркулацијата на енергијата, се појавува еден вид електричен „краток спој“ – енергетска блокада, што создава електромагнетни бранови. Овие бранови, бидејќи имаат специфична фреквенција за секое од нарушувањата во телото, достигнуваат истовремено до сите аналогни делови. Понатаму, тие формираат таканаречени „кореспондентни топки“ кои се многу болни кога се допираат или се иритираат. Процесот наликува на мало „коло“ до кое се испраќа импулс од одредено место, што го подобрува протокот. Доколку не се најде или не се стимулира правилно терапевтска точка, единственото нешто што ќе недостасува е очекуваниот позитивен ефект и не може да се нанесе штета на организмот.

Масажата со прстите исто така дава многу добри резултати, бидејќи мозокот е проектиран овде, а во мини системот, целото човечко тело. Голем ефект има масажата на врвовите на прстите и ноктите, што често е моментално во акутни состојби.

Во случаи кога е потребна потрајна стимулација на терапевтски точки, може да се користат разни стапчиња, гранчиња, магнети и семиња од разни растенија.

Овој метод нема контраиндикации или несакани ефекти, што им овозможува на апсолутно сите да ја испробаат оваа древна кинеска техника на третман.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote