Комбинација на традицијата – колач што не може да се заборави
Состојки:
- 250 мл кисело млеко
- 100 гр кафеав шеќер
- 80 мл масло
- 200 гр брашно
- 80 гр шеќер
- 50 гр лешници
- 2 јаболка
- 30 гр путер
- 1 јајце
- 10 гр прашок за пециво
- екстракт од ванила
Прелив:
- мед
- Грчки јогурт
Подготовка:
Измешајте кафеав шеќер, масло, јајца, брашно, кисело млеко, лешници, екстракт од ванила и додадете јаболка на коцки. Додадете прашок за пециво.
Истурете во подмачкана тава. Во мал сад измешајте ги шеќерот, циметот и стопениот путер. Промешајте Посипете ја со смесата.
Печете на 160 степени – 40-45 минути. На готовиот, сервиран колач посипете грчки јогурт и прелив од мед.
Коментари
Loading…