in

Што?Што?

Откриен скриен коридор во Големата пирамида во Гиза

Скриен коридор долг девет метри е откриен во близина на главниот влез на Големата пирамида во Гиза стара 4.500 години, што може да доведе до нови откритија, соопштија денеска египетските антиквитети.

Коридорот го открија научници од проектот Scan Pyramids, кои ја проучуваат внатрешноста на пирамидите од 2015 година користејќи неинвазивни технологии, вклучувајќи инфрацрвена термографија, 3D симулации и ендоскопи.

Највисоката зграда во светот до изградбата на Ајфеловата кула

Се верува дека Големата пирамида била изградена околу 2560 година п.н.е., за време на владеењето на фараонот Кеопс. Висока е 146 метри и била највисоката зграда во светот до изградбата на Ајфеловата кула во Париз во 1889 година.

Незавршениот коридор веројатно е направен за да се прераспредели тежината на пирамидата околу главниот влез оддалечен седум метри или некоја сè уште неоткриена просторија или простор, изјави Мостафа Вазири, шеф на Врховниот совет за антиквитети, на прес-конференцијата пред пирамидата.

Научниците го потврдија постоењето на коридорот со помош на радар и ултразвук, а фотографираа со ендоскоп дебел шест милиметри од Јапонија, кој го вметнаа преку спој во каменот.

Во 2017 година, научниците од проектот Scan Pyramids објавија дека откриле празен простор долг најмалку 30 метри во Големата пирамида, прво такво големо откритие од 19 век.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote