in

Што?Што?

Мозаик стар 2.300 години откриен во Рим

За време на археолошките ископувања на ридот Палатин во Рим, во близина на Форумот, откриен е мозаик во аристократска вила, за кој се верува дека е стар околу 2.300 години.

 

Шефот на археолошкиот парк Колосеум, кој е задолжен за локалитетот Палатин, Алфонсина Русо, рече дека она што го прави ова откритие неспоредливо не е само неверојатната конзервација на мозаиците, туку и декорацијата, која содржи сцени од римската поморска и копнена битки, кои Русо наводно ги водел со сопственикот на вилата.

Делото е врамено со полихромни кристали и егзотични антички египетски сини плочки, пренесува CNN. Русо изјавил дека во античко време било вообичаено благородничките семејства со дворци на Палатин ридот да користат богати украсни елементи како симболи на раскош и висок општествен ранг.

„Мозаици обично беа на подот, но овој е на целиот преден ѕид и е неверојатно добро сочуван. Лицето што го нарачало мозаикот беше доволно богато да си дозволи да увезе скапоцени материјали од целата империја за да ја украси оваа вила. До сега , не најдовме ништо за идентитетот на оваа личност, но веруваме дека понатамошното истражување ќе ни помогне да утврдиме кое е ова семејство патрици“, рече Марко Роси, професор по римски антиквитети на Универзитетот во Рома Тре.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote