in

СлаткоСлатко

ЈА СПРЕЧУВА КАШЛИЦАТА И ПОЛНА Е СО ВИТАМИН Ц: Ова е убедливо најздравото овошје на светот

Дуњата содржи многу витамини, а во народната медицина се користи со децении. Најпрво се користи за ублажување на кашлицата и смирување на стомачни тегоби.

Самиот плод е лековит, но и семките и листовите. Дуњата може да се јаде свеж, но може да се направат сокови, компоти и сирупи кои се подеднакво ефикасни во отстранувањето на многу здравствени проблеми.Овошјето од дуњата е богато со витамини и минерали.

Содржи витамин Ц во големи количини, дури и повеќе отколку што може да се најде во лимоните, потоа витамините Б1, Б2, ниацин, каротин, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум, хлор и сулфур. Покрај тоа, содржи и протеини, диетални влакна и јаглехидрати.

Најлековитиот дел од дуњата се семките од кои се прави чајот.Кога ќе стојат во вода, семките ослободуваат слуз што ги решава проблемите со кашлицата и го чисти респираторниот систем. Покрај тоа, содржат и големи количини на амигдалин, односно витамин Б17, кој има антиканцерогено дејство. Семето е исто така богато со масти, танини, пектин, шеќери, емулзин и протид.

Благодарение на танинот и слузот, дуњата благотворно делува на работата на цревата и спречува заразни болести. Пектинот поволно делува на крвниот систем, помага во намалување на крвниот притисок и обезбедува заштита од радиоактивно зрачење.

Сокот од дуња лекува кашлица, астма и дијареа, додека печената или варената дуња се препорачува за анемични лица, но и за лекување на воспаленија на желудникот и цревната слузница. Може да помогне и при тешки периоди.
Подготовка на сок од дуња: Измијте и ситно изрендајте килограм дуњи, а потоа процедете ги преку газа. Сокот испијте го веднаш бидејќи брзо се оксидира. Најдобро е да се пие пред јадење.
Подготовка на чајот од дуња: семките од дуња прелијте ги со врела вода, оставете да отстои неколку минути и потоа испијте ја.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote