Ако ги направите сами, не мора да правите фил и глазура затоа што можете да користите малку фил од тортата за да ги наполните и дефинитивно ќе ја покриете тортата со глазура.
Состојки:
За кората:
250 гр мелени бисквити
100 мл стопен путер
За фил:
400 гр крем сирење
50 мл млеко
90 гр шеќер во прав
50 гр кафе со вкус на капучино
1 лажичка екстракт од ванила
250 мл слатка павлака
20 парчиња профитероли
За глазура:
120 гр чоколадо
80 мл стопен путер
неколку бадеми снегулки
Подготовка:
Измешајте ги бисквитите со путерот и добро измешајте. Истурете во калап со дијаметар од 20 см и убаво распоредете. Ставете го во фрижидер еден час.
Изматете го крем сирењето со екстракт од ванила, млеко и шеќер во прав, а потоа додадете ја слатката павлака и прав од капучино. Комбинирајте со миксер. Истурете малку фил во шприц и наполнете ги профитеролите, а остатокот од филот истурете го врз бисквитите и израмнете. Одозгора наредете ги профитеролите и ставете ги во фрижидер околу еден час.
Растопете го чоколадото со путерот и прелијте ги со профитеролите. Наредете насекаде и посипете ги со бадеми. Вратете го во фрижидер еден час.
На здравје!