in

WTFWTF

Регионот преплавен со контаминиран сусам!

Хрватска и другите европски земји се поплавени со месеци со контаминиран сусам увезен од Индија, кој содржи канцероген пестицид етилен оксид, поради што голем број производи од сусам се повлечени од хрватскиот пазар.

Инцидентот со пестицидот етилен оксид, кој третираше семе од сусам, веќе подолго време е предмет на систем за предупредување за брза храна (RASFF) меѓу земјите-членки на ЕУ и трети земји. Досега е утврдено дека сусамот е од Индија.

Во септември, беа пријавени многу високи нивоа на етилен оксид во одредени семиња семе од сусам со потекло од или испратени од Индија кои влегоа во Европската унија, а кои се дури 1.000 пати повисоки од максимално дозволените со европската регулатива 0,05 милиграми на килограм .

Европската унија заклучи дека таквата контаминација претставува сериозен ризик за здравјето на луѓето затоа што етилен оксидот е класифициран како мутаген, канцероген и токсичен репродуктивно и исто така не е одобрен за употреба во производи за заштита на растенијата во Унијата.

Во Хрватска, според податоците на Министерството за земјоделство, во 2020 година имало 73 огласи за потрошувачи, од кои повеќето се однесувале на инцидентот со етилен оксид. Тоа е зголемување во споредба со 2018 година, кога беа забележани 60 објави и 2019 година, кога имаше 53 соопштенија.

Белгија прва предупреди на инцидентот преку европскиот систем за брзо предупредување РАСФФ, по што спорните производи беа вратени на дистрибутерите, а потоа ЕУ ги обврза увозниците да ги анализираат понатаму семето со потекло од Индија на границите.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote