in

WTFWTF Што?Што?

Решена мистеријата за човечки скелет стар 2.000 години: Маж од јужна Русија заврши во англиско село

Како еден млад човек роден пред 2.000 години во близина на денешна јужна Русија завршил во англиско село?

 

Остатоци од човечки скелет беа пронајдени за време на работите на патот А14 што ги поврзува Кембриџ и Хантингдон.

Користените научни техники ќе помогнат да се откријат главно непознатите приказни на обичните луѓе кои се дел од големите историски настани.

Една од техниките е читање на генетскиот код на фосилизирани коскени фрагменти стари стотици илјади години, што го одредува етничкото потекло на поединецот.

Археолозите пронајдоа целосен, добро сочуван скелет на човек, кого го нарекоа Офорд Клуни 203645.

Името е комбинација од селото Кембриџшир каде е пронајден скелетот и неговиот број на примерок.

Тој бил закопан во ров сам, без никакви лични работи, па било тешко да се утврди неговото потекло.

Д-р Марина Силва од лабораторијата за геномика на Институтот Френсис Крик во Лондон ја дешифрирала ДНК-та на Офорд од малата коска што таа ја извадила од неговото внатрешно уво, што беше најдобро сочуваниот дел од скелетот.

„Ова не е како да се анализира ДНК на жив човек“, објасни таа.

„Примерокот на ДНК е многу фрагментиран и оштетен.

„Сепак, успеавме да дешифрираме доволен дел.

„Првото нешто што забележавме е дека тој е генетски многу различен од другите Британци Римјани кои биле проучувани досега.

Благодарение на најновите методи за анализа на античка ДНК, човечките приказни сега можат да се надополнат со историски настани, кои до неодамна беа реконструирани само врз основа на документи и археолошки докази.

И тие најмногу даваат информации за богатите и моќните.

Најновото истражување е како детективска приказна, со помош на најновите форензички методи за решавање на мистериите на обичен човек – млад човек закопан во ров во Кембриџшир помеѓу 126 и 228 година од нашата ера, за време на римската окупација на Британија.

Отпрвин, археолозите мислеа дека Офорд е обично откритие, скелет на локален човек.

Но, ДНК анализата во лабораторијата на д-р Силва покажала дека тој бил од најдалечните краишта на Римската империја, денешните области во јужна Русија, Ерменија и Украина.

Анализите покажаа дека тој бил Сарматинец.

Ова е народ кој зборуваше ирански јазик и беше познат по своите вештини за јавање.

Па, како тој заврши во оддалечен дел од империјата толку далеку од дома?

Во потрага по одговор, тим од Катедрата за археологија на Универзитетот во Дурам користел уште една возбудлива техника за да ги анализираат неговите фосилизирани заби, кои зачувуваат траги од хемиските материи од храната што ја јадел.

Забите се развиваат со текот на времето, исто како и дрвените слоеви, и секој слој дава увид во хемиските супстанции што ги опкружувале во одредено време.

Анализата покажала дека до шестата година младиот човек се хранел со просо и обичен сорго, научно познати како растенија Ц4, кои ги има во изобилство во областите каде што живееле Сарматите.

Но, со текот на времето се помалку се хранел со овие житарки, а се повеќе со пченица, која е застапена во Западна Европа, вели професорката Џенет Монтгомери.

„Анализата ни кажува дека тој, а не неговите предци, патувал во провинцијата Британија.

„Како што растеше, се движеше на запад и овие растенија повеќе не беа присутни во неговата исхрана.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote