in

WTFWTF Што?Што?

Нова студија: Сладоледот и чипсот создаваат зависност како никотинот или кокаинот

Откритието е шокантно кога знаеме дека ултра-обработената храна, која вклучува колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни пијалоци и зашеќерени житарки, е поврзана со когнитивно опаѓање, рак, психолошки проблеми, па дури и рана смрт.

„Се чини дека комбинацијата на рафинирани јаглени хидрати и масти кои често се наоѓаат во ултра-обработената храна може да го зголеми потенцијалот за зависност на овие намирници“, напишаа авторите на студијата во нивните наоди објавени во The BMJ.

Еден од авторите на студијата, Крис ван Тулекен, изјави за „Гардијан“ дека „ултра преработената храна предизвикува зависност за многу луѓе.

„Кога луѓето стануваат зависни од храна, тоа е речиси секогаш ултра-обработена храна“, додаде Тулекен.

Производите кои создаваат зависност немаат ист ефект кај сите
Зошто е тоа така останува мистерија. Научниците се сомневаат дека само една состојка може да предизвика зависност.

„Јадењето ултра-обработена храна предизвикува наплив на допамин, кој се намалува со текот на времето, што доведува до ненадеен циклус на желба, слично како некој зависник од алкохол или дрога. „Иако е малку веројатно дека сами по себе ќе создаваат зависност, адитивите во храната можат да ги подобрат калориските ефекти“, забележа истражувачкиот тим.

Според Ван Тулекен, производите кои создаваат зависност немаат ист ефект кај сите.

„Речиси 90 отсто од луѓето можат да пробаат алкохол и да не развијат проблематична врска. Така некој ќе изеде грст чипс и ќе се засити, а некој можеби нема да има толку среќа.

Повеќето намирници се безбедни во умерени количини. Healthline наведува дека не повеќе од 10 до 20 проценти од нашите калории треба да доаѓаат од преработена храна.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote