in

СлаткоСлатко

Осум причини зошто еден час тишина дневно значително придонесува за квалитетот на животот и здравјето

Овие моменти на смиреност ни овозможуваат да ги слушнеме сопствените мисли и емоции, без надворешен шум и одвлекување на вниманието.

Освен тоа, кога сме сами, можеме полесно да се фокусираме на донесување промислени одлуки и да се концентрираме на работите кои ни се важни.

Тишината се покажа како идеална за целокупното здравје бидејќи ефикасно го намалува нивото на кортизол, има терапевтски ефект врз физичкото и менталното здравје и ни овозможува да се одмориме од постојаната врева на секојдневниот живот, пишува Живим.

Тишината има релаксирачки ефект

Тој е моќен ослободувач од стрес. Кога молчиме, системот за одговор на телото на стрес се опушта, што дополнително влијае на физичкото здравје.

Високото ниво на хормони на стрес е поврзано со голем број здравствени проблеми, вклучувајќи кардиоваскуларни болести, ослабена имунолошка функција и метаболички проблеми.

За време на тишината, ослободувањето на хормонот на стрес кортизол се намалува, што доведува до помирна и порелаксирана состојба на умот.

Открива скриени таленти

Времето поминато во тишина е совршена основа за откривање на креативноста. Тоа создава ментален простор за појава на нови идеи и инспирација.

Многу креативни поединци, од писатели до уметници, ја прифатија тишината како вреден извор на иновации. Кога нашиот ум има простор да дише, во тој момент се отвора вратата на скриениот, креативен потенцијал.

Ги подобрува комуникациските вештини

Поминувајќи време во тишина, стануваме посвесни за нашите зборови што вообичаено ги изговараме во комуникацијата. Покрај тоа, тишината не учи да бидеме подобри слушатели, што многу придонесува за личните и професионалните односи. Квалитетната комуникација поттикнува подобро разбирање и емпатија.

Придонесува за емоционално здравје

Тишината ни овозможува да ги слушнеме и чувствуваме сопствените емоции. Во тие моменти можеме да бидеме поприсутни во обработката на сопствените чувства, да донесуваме здрави одлуки и да бидеме поотпорни во соочувањето со животните предизвици.

Придонесува поквалитетен сон

Практикувањето на редовно молчење може позитивно да влијае и на квалитетот на сонот. Покрај тоа што помага да се смири умот, придонесува за подобро целокупно здравје и благосостојба. Здравиот сон е природен лек за многу болести.

Го намалува крвниот притисок

Тишината промовира релаксација, што пак може да помогне да се намали стресот. Хроничниот висок крвен притисок е основа за срцеви заболувања и срцев удар. Затоа, сè што придонесува за зачувување на здравјето преку намалување на притисокот е добар метод.

Ефикасно влијае на имунолошкиот систем

Намалениот стрес и подобриот сон, кои се поврзани со тишината, можат да го зајакнат имунолошкиот систем. Таков моќен механизам е првата линија на одбрана на телото од болести.

Создава отпор

Тишината може да поттикне издржливост и способност да се отскокнете од животните пречки и предизвици. Негувајќи внатрешна сила и мир преку редовна тишина, подобро сме подготвени да се справиме со сложени задачи и проблеми.

За да ја прифатите тишината како секојдневна практика, одвојте одредено време секој ден, на пример рано наутро или пред спиење. Создадете тивок, удобен простор каде никој нема да ве вознемирува.

Можете да го искористите ова време за медитација, длабоко дишење, внимателност или едноставно седење во тишина додека дозволувате вашите мисли да течат, без осудување.

Како ви се допаѓа?

2 поени
Upvote Downvote