in ,

Што?Што? WTFWTF

„Вратата на пеколот“ се отворила во Сибир: Некои веруваат дека води во подземниот свет, а некои слушнале и звук од дупката…

Селаните во Русија предупредуваат дека во Сибир се отворила таканаречената „пеколна уста“, пренесува Мирор. Жителите на Батагаи во Јакутија забележале џиновски отвор на Земјата за кој некои веруваат дека е премин кон подземниот свет.

Кратер формиран со растворање на пермафрост

Извештаите велат дека масата што тоне продолжува да се шири и да влијае на пејзажот. Сликите на кратерот Батагаика покажуваат огромна маса на почва што тоне и се чини дека влече сè наоколу.

Кратерот е формиран со растворање на пермафрост. Земјиштето на локацијата беше трајно замрзнато за време на квартерното замрзнување пред 2,58 милиони години, а кога шумската површина била исчистена во 1960-тите, сончевата светлина стигнала до земјата и почнала да ја загрева. Пермафростот во почвата почнал да се топи и тоа предизвикало набивање и таложење на почвата.

Поради влијанието на глобалното затоплување на температурите, ваква „пеколна уста“ наскоро би можела да се појави на локации ширум светот. Како што Земјата продолжува да се загрева, ова може да резултира со топење на мраз длабоко под површината. Кратерот Батагаика се мери уште од 1980-тите и моментално е долг околу еден километар и длабок 86 метри.

Отворена Земја открива почвени слоеви стари помеѓу 120.000 и 200.000 години, а според прелиминарното датирање на најнискиот можен слој до 650.000 години. Ова ја прави најстарата неоткриена потопена област во Евроазија. Кратерот се шири и расте за 20 до 30 метри годишно, а тоа ќе продолжи се додека тлото не се спушти.

Локалните жители тврдат дека слушнале бучава од кратерот

Локалните жители исто така известија дека слушнале вознемирувачка бучава што доаѓала од кратерот. Јакутите кои ја населувале областа верувале во натприродните и духовните светови, па можно е на овој начин да остане верувањето во подлабокото значење на кратерот. Живеат во Русија, но има и во Казахстан, Украина и Латвија.

Истражувачот Џулијан Муртон го проучувал отворот и пронашол само карпа, без влез или премин на дното. Експедиција во 2018 година на Североисточниот федерален универзитет и Универзитетот Киндаи во Јапонија, пронајде зачуван коњ во Батагаи. Ждребето било старо приближно 42.000 години и имало зачувани влакна и внатрешни органи.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote