in

СлаткоСлатко

Дејствувајте пред да биде предоцна: Знаци на телото кои покажуваат дека имате згрутчување на крвта

Опасниот тип на згрутчување се нарекува длабока венска тромбоза (ДВТ). Посебно е опасно кога згрутчувањето на крвта се движи и допира до белите дробови или срцето.

 

Длабока венска тромбоза (ДВТ) се јавува кога се формира згрутчување на крвта (тромб) во една или повеќе длабоки вени (најчесто во ногата). Најчесто ги зафаќа вените на долниот дел на ногата, но се јавува и во феморалните и илијачните вени.

 

Палпитации на срцето

Ако имате згрутчување на крвта во белите дробови, може да почувствувате притисок во белите дробови. Во овој случај, тахикардијата може да биде предизвикана од ниски нивоа во белите дробови. Поради оваа причина, вашето срце се обидува да го надополни дефицитот и затоа почнува да работи побрзо.

 

Кашлање без очигледна причина

Ако понекогаш имате неочекувани напади на сува кашлица, како и отежнато дишење, зголемен пулс и болка во градите, тоа може да значи дека имате згрутчување на крвта во белите дробови. Може да искашлате слуз, па дури и крв.

 

Болка во градите

Ако чувствувате болка во градите кога длабоко вдишувате, ова може да биде еден од симптомите на белодробна емболија.

Болката во градите обично е остра и лесно може да помислите дека имате срцев удар. Сепак, најдобро е веднаш да повикате брза помош, за да не бидат фатални последиците.

 

Силно црвенило на ногата

Црвени или темни дамки на вашата кожа кои се појавуваат без причина може да бидат симптом на згрутчување на крвта во ногата. Може да почувствувате и топлина во оваа област, дури и болка додека ги кревате прстите нагоре.

 

Повраќање

Повраќањето може да биде знак дека имате згрутчување на крвта во стомакот. Оваа состојба се нарекува мезентерична исхемија и обично е поврзана со силна абдоминална болка. Ако цревата не добиваат доволно крв, може да почувствувате гадење, па дури и да имате крв во столицата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote