in ,

ТаженТажен

3 РАБОТИ КОИ НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ГИ ОЧЕКУВАТЕ ОД НАРЦИСТ: Можат да манипулираат со ситуации и луѓе во нивна корист

Нарцисите се однесуваат така што најмногу оставаат впечаток дека се грижат само за себе. Тие можат да манипулираат со ситуации и луѓе во нивна полза, често постапувајќи себично.

„Можете да погледнете поединечни мерки на нарцизам, можете да погледнете податоци за преваленцата на нарцисоидната личност во текот на животот, можете да ги погледнете културните трендови поврзани со нарцизмот и сите тие ја раскажуваат истата приказна: нарцизмот е во пораст“, ​​вели В. Кејт Кембел, претседател на одделот за психологија на Универзитетот во Џорџија.

Секој се среќава со егоисти на патот на животот. Но, што можете да очекувате од нарцист?

 

1. НИКОГАШ НЕ ОЧЕКУВАЈТЕ ЕМПАТИЈА И СОСОЧУВСТВО ОД НИВ

Ако не му дадете нешто за возврат, тогаш не очекувајте сочувство од него. Нарцисот генерално нема сочувство. Секогаш ќе те прашаат: „Што ќе добијам за возврат?“ Ако тоа не го засега, тогаш тој нема да покаже интерес за вашите проблеми. Ќе почне да ве избегнува кога сте во неволја, но во исто време ќе им покаже на другите дека ви помогнал. На егоистите им недостасува ген за емпатија и сочувство. На повеќето нарциси им недостасува самосвест. Своето деструктивно однесување го пренесуваат на другите.

2. НИКОГАШ НЕ ОЧЕКУВАЈТЕ ДА ВЕ СЛУШАТ

Нарцисите малку ги разбираат проблемите на другите луѓе. Тие само ќе ве слушаат за да можат да ги искористат вашите слабости или повреди за профит. Овие луѓе не се оние кај кои одите да ве слушаат. Ќе ве слушнат, но никогаш нема да обрнат внимание. Ќе го слушнат само она што се однесува исклучиво за нив.

3. НИКОГАШ НЕ ОЧЕКУВАЈТЕ НИШТО БЕСПЛАТНО

Кога нарцис ќе ви направи услуга, тој/таа брзо ќе си го врати потрошеното. Се сеќава на сè што прави за другите. Ако не може да добие нешто од вас, не очекувајте да ви даде бесплатна услуга. Нема да направат ништо од добри намери. Не очекувајте дарежливост. Нарцис ќе лаже и ќе изневерува за да го добие она што му треба. Ако направил нешто за вас, знајте дека ќе треба да ги платите сметките.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote