in ,

Чоколаден колач со круши

Нов рецепт за мек и сочен колач со круши и чоколада, комбинацијата е фантастична – најважно е што се приготвува многу брзо, а состојките ги имаме дома.

Потренби состојки:

  • 2 круши,
  • 50 гр путер,
  • 150 гр кафеав шеќер,
  • 150 гр брашно,
  • лажичка прашок за пециво,
  • 185 гр путер,
  • 150 гр шеќер,
  • лажица какао,
  • 3 јајца,
  • 3 лажици млеко,
  • екстракт од ванила,
  • четвртина лажичка мелен цимет,
  • ѓумбир,
  • каранфилче и морско оревче.

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Излупете круша, изрендајте ја и поделете ја на 8 парчиња со приближна големина. Комбинирајте путер и кафеав шеќер во тава и варете додека шеќерот не се стопи. Наредете ги крушите на дното на калапот и прелијте го со путерот. Изматете јајца со млеко и екстракт од ванила. Во поголем сад, комбинирајте брашно, прашок за пециво, шеќер, какао и зачини. Наизменично додадете ја смесата со јајца и путер додека сè не се соедини. Истурете го тестото врз крушите и ставете го во рерна 60-75 минути. Кога тортата е готова, оставете ја да се олади околу 5 минути, а потоа превртете ја на чинија.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote