Печени тиквички полнети со месо и сирење се идеален брз и летен ручек!!
СОСТОЈКИ:
- 500 грама мелено говедско месо (или друго месо по желба)
2-3 поголеми тиквички
1 црвен пипер
1 среден кромид
100 грама моцарела
50 грама рендан пармезан
3 лажици маслиново масло или други маснотии
сол, бибер, чили и други зачини по желба
ПОДГОТОВКА:
Подгответе малку поголема тиквичка за да направите поголема вдлабнатина за полнење. Измијте ги, излупете ги и исечете ги на половина. Излезете од средината и оставете го настрана.
Ситно исецкајте го кромидот и црвената пиперка. Кромидот се динста на масло пет минути, а потоа се додава пиперката и се става да омекне. Додадете мелено месо и вриејте 10 минути. Додадете сол, бибер и зачини по желба. Додадете го издлабениот дел од тиквичките и оставете да се крчка додека не излезе водата.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте плех за печење и наредете тиквички. Во смесата додадете рендан пармезан и моцарела, а потоа промешајте. Наполнете тиквички и печете 15-20 минути додека не се стопи сирењето и сè не се испече убаво.