in ,

Што?Што?

Астероид оди кон Земјата и може да не направи сите милијардери

НАСА започнува мисија за проучување на астероид за кој се верува дека содржи толку многу благородни метали што сите на Земјата би биле милијардери.

Богатството што го „носи“ тоа небесно тело се проценува на околу 10.000 милијарди долари.

Откриена во март 1852 година, Psyche 16 карпата е широка 200 километри. Еден и пол век по откритието, астероидот ќе биде во фокусот на проектот на НАСА, кој се очекува да започне во август 2022 година.

Леталото на Американската вселенска агенција треба да пристигне на дестинацијата четири години подоцна, на почетокот на 2026 година.

 

Астероидот се наоѓа помеѓу Марс и Јупитер, а се верува дека дел од протопланетата била уништена од бројни судири со други тела за време на формирањето на Сончевиот систем. Целта е да се реши мистеријата за потеклото на овој астероид.

Тим во Калифорнија разви карта за температура која ќе им помогне на експертите на НАСА подобро да ги разберат својствата на површината на астероидот. Инфрацрвените слики на небесните тела обично даваат само фрагмент од податоците еквивалентни на еден пиксел, но истражувачите се надеваат на резолуција од 50 пиксели.

„Наодите се огромен чекор кон решавање на мистеријата за потеклото на овој необичен објект, за кој некои мислеа дека е дел од јадрото на протопланетата што немала среќа“, велат истражувачите задолжени за неодамнешните студии.

Откриле дека површината на астероидот е најмалку 30 проценти метална, а површинските карпи содржат и помали парчиња метал.

Врз основа на снимките направени од телескопот Хабл, се проценува дека вредноста на скапоцените метали на астероидот е околу 10.000 милијарди долари.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote