in ,

Богати и сиромашни – мудри мисли!

Каква разлика меѓу богатите и сиромашните луѓе. Прочитајте и размислете дали, врз основа на вашето однесување, припаѓате на оние кои треба да бидат (потешки) да бидат богати или сиромашни.

 1. Богатите луѓе веруваат дека создаваат животни можности за себе, додека сиромашните веруваат дека е невозможно да се влијае врз животот и дека тоа едноставно се случува.
 2. Богатите имаат пари да создадат уште повеќе, додека сиромашните имаат пари да не ги изгубат.
 3. Богатите луѓе се решени да бидат богати, додека сиромашните имаат само желба да бидат богати. Постои огромна разлика помеѓу одлучноста и желбата. Одлучноста е целосна посветеност на нечија цел, и телото и духот. |Желбата е недостаток на одлучност.
 4. Богатите луѓе негуваат мисли за богатство, сиромашните негуваат мисли за страв и сиромаштија.
 1. Богатите луѓе се фокусирани на нови можности и предизвици, сиромашните луѓе се фокусирани на пречки.
 2. Богатите луѓе сакаат богати луѓе, сиромашните луѓе ги мразат богатите луѓе.
 3. Богатите луѓе се идентификуваат со богати луѓе, а сиромашните се идентификуваат со своите врсници.
 4. Богатите луѓе се подготвени да ги истакнат и промовираат себе си и своите вредности, сиромашните луѓе не се подготвени за тоа.
 5. Богатите луѓе се поголеми од нивните проблеми, сиромашните се помали од нивните проблеми.
 6. Богатите луѓе ги ценат подароците и комплиментите, сиромашните луѓе се срамат од тоа.
 7. Богатите луѓе сакаат да бидат платени врз основа на резултатите, сиромашните сакаат да бидат платени на време.
 8. Богатите луѓе размислуваат за успехот, сиромашните не размислуваат за успех.
 9. Богатите луѓе имаат идеи и сакаат да ги шират во мрежи. Сиромашните луѓе немаат идеи и сакаат плата само на крајот на месецот.
 10. Богатите луѓе добро управуваат со парите, сиромашните не управуваат добро со парите.
 11. Парите работат за богати луѓе, сиромашните работат за пари.
 12. Богатите луѓе дејствуваат и покрај стравот што го чувствуваат, сиромашните луѓе дозволуваат стравот да ги онеспособи.
 13. Богатите луѓе постојано учат и се развиваат, додека сиромашните луѓе мислат дека веќе знаат доволно.

На крајот, останува да се запрашаме дали станува збор само за материјално богатство?

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote