in

Кралот меѓу колачите: Чоколадното суфле е сензација за сите сетила!

Овој десерт е чоколадно совршенство без конкуренција

Потребни состојки за 12 колачиња:

  • 250гр путер
  • 220 гр темно чоколадо
  • 4 јајца
  • 160 гр шеќер
  • 100 гр брашно
  • 20g какао во прав
  • прстофат сол

Постапка:

Во тава стопете путер и чоколадо. Кога ќе се стопи оставете го настрана да се олади малку. Во меѓувреме, посолете ги јајцата во друг сад и малку изматете ги со жица. Нема потреба од миксер, ниту потреба да се меша долго време, затоа што сакаме да бидат сочни и да не бидат воздушни.

Потоа додадете шеќер и изматете уште малку. Сега додадете ја стопената мешавина од чоколадо во јајцата и промешајте само онолку колку што е потребно за да се соедини. На крај, додадете брашно и какао преку сито и промешајте повторно доволно само да се соедини смесата.

Истурете го тестото во корпи за хартија за мафини, наполнете ги со помош на лажица сладолед, за да бидат сите еднакви. Пополнете ги скоро до врвот. Доколку ги немате, можете да користите обични калапи за мафини, во тој случај треба да се подмачкаат или да се обложат со хартија за печење. Може да се користат и силиконски калапи за мафини.

Печете ги колачињата на 200 степени околу 5-7 минути, поентата е да ги печете само додека не пукне површината. Мора да ги гледате затоа што не се сите фурни исти. Ако ги препечете, средината нема да остане течна и ќе добиете мафини.

Послужете со сладолед од ванила и две-три малини што ќе ги ставите одозгора.

На здравје 🙂

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote