in ,

Што?Што? ТаженТажен

По 95 години, Дизни ќе остане без Мики Маус

Омилениот глушец ќе влезе во јавниот домен од 2024 година, нешто повеќе од 95 години откако беше создаден на 1 октомври 1928 година.

Кога првпат беше извлечен Мики, ова право важеше 56 години, но компанијата прво го продолжи на 75, а потоа за 95 години. Се верува дека сега нема да можат да го продолжат тој рок.

Секој што би сакал да го искористи неговиот лик ќе мора да го направи тоа во оригиналната форма во која е нацртан во 1928 година, но не на таков начин што луѓето мислат на брендот Дизни.

 

Ова подразбира потенцијална употреба на костими или зборови или слогани кои се однесуваат на Дизни, во кој случај компанијата би можела да тужи кој и да го земе тој лик.

Тоа е затоа што тие сè уште ги бараат правата на заштитните знаци, дури и по истекувањето на авторските права, а исто така и правата на сите наредни верзии на Мики, додека не поминат 95 години од нивното создавање, пишува „Гардијан“.

За време на патувањето во Њујорк, Дизни ја замислил својата најпозната креација, која првично ја нарекол Мортимер, но на предлог на неговата сопруга подоцна го нарекол Мики. Авторството на Мики Маус долго време е предмет на дебата и има некои истражувачи кои сугерираат дека креаторот на најпознатиот глушец бил Ab Iwerks.

Мики Маус беше премиерно прикажан на 15 мај 1928 година во краткиот нем анимиран филм „Plane Crazy“, но филмот не предизвика голем интерес. Благодарение на помошта на бизнисменот Пет Пауерс, Дизни сними звучен филм наречен „Steamboat Willie“. Филмот беше огромен успех и оттогаш сите филмови на Дизни имаат звук, тој самиот им даваше глас на своите херои – Мики Маус до 1947 година.

Наскоро во серијалот кратки музички анимирани филмови се појавија познатите ликови Паја Патак, Шиља, Плутон.

Мики не е првиот цртан лик кој стана дел од јавниот домен, бидејќи тоа веќе се случи со Вини Пу на почетокот на оваа година, како резултат на што ни помалку ни повеќе туку хорор филм со него, наречен „Вини Пу: Крв и мед “, беше објавено.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote