in ,

Што?Што?

Единствената земја во светот која ја искорени дрогата и алкохолот во училиштата

Во приказната за злоупотреба на алкохол и дрога кај младите, Исланд има посебно место. Оваа земја долго време се смета за пример како да се искорени овие супстанции во училиштата.

Имено, во последните дваесет години во Исланд потрошувачката на алкохол, дрога и цигари кај младите е драстично намалена по воведувањето на мерките за системска грижа.

Во анкетите од 1998 година, дури 42 отсто од 15 и 16-годишниците од оваа земја одговориле дека биле пијани барем еднаш во претходниот месец. Колку беа ефективни владините мерки најдобро говори податокот дека во 2016 година тој процент падна на само пет проценти. Бројот на корисници на марихуана во оваа возрасна група е намален од 17 на седум отсто, а бројот на пушачи од 23 на само тројца.

Како го направија тоа?

Сè започна кога Инга Дора Сигфусдотир, истражувач од Универзитетот во Исланд, дозна за активностите на американскиот професор по психологија Харви Милкман. Имено, во раните деведесетти, Милкмен во својата докторска дисертација дошол до заклучок дека уживањето во пороците кај младите е последица на обидот да се справат со стресот.

По објавувањето на споменатата докторска дисертација, професорот беше ангажиран од Националниот институт за болести на зависност од дрога во САД да помогне како еден од истражувачите во системското решавање на проблемот со зависноста со добивање одговори на следниве прашања:

Зошто младите почнуваат да се дрогираат?

Зошто продолжуваат да ги користат?

Кога младите стигнуваат до фаза да станат зависници од дрога?

Кога престануваат да користат дрога?

Кога се враќаат на дрога?

Резултатите од ова истражување доведоа до државен грант од над милион долари, а со тие пари во 1992 година беше финансиран проектот „Само-откривање“ кој се базираше на потенцијално решение на проблемот со зависноста.

Истражувањата покажаа дека причините за континуирана употреба на супстанци кои предизвикуваат зависност се поврзани со хемиските промени во мозокот што ги создаваат овие супстанции. Зависноста се развива токму од желбата да се повторат овие промени во мозокот.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote