in ,

СлаткоСлатко

Еве како лесно да откриете дали месото е свежо или расипано

Кога одиме во месарница или супермаркет и го гледаме месото во фрижидер, повеќето од нас не можат да препознаат дали е свежо или расипано. Сепак, постојат неколку трикови за да покажете дали месото е безбедно за јадење или не за купување.

„Ако месото лежи во крвава вода, тоа значи дека е старо“, тврди Елизабет Росике од германскиот земјоделски центар, а ви требаат само неколку секунди за да го забележите.

„Мастите му даваат на месото свој вкус“, вели Росике и додава дека квалитетното месо треба да има малку интрамускулно маснотии, што може да се види по белите ленти кои личат на вени кои се испреплетени со месото.

 

Секогаш е најдобро да се купи локално свежо месо, но тоа не е секогаш можно, па затоа е подобро да се избере месо кое доаѓа од блиско географско подрачје, бидејќи не патувало долго до продавницата. Покрај информациите напишани на пакувањето, треба добро да го погледнете и самото месо, пишува 24сата.

Бојата на месото зависи од видот – телешкото треба да биде светло, но не и белузлаво, а истото важи и за месото од живина. Свежото говедско месо е средно црвено, а не темно црвено, а свинското е светло розево.

„Ако гледате сиви нијанси на месото, бегајте со главата без разлика“, нагласува Росике.

Цврстината на месото е исто така јасен показател за свежината. Кога ќе го притиснете месото со прстот, ако е свежо, брзо ќе се врати во првобитната положба, а ако е старо, ќе остане вдлабнат.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote