in , ,

СлаткоСлатко

Филозофија на животот: Подобро е да патите за вистината, затоа што еднаш боли – лагата боли засекогаш

Само оние луѓе кои го почувствувале тоа на своја кожа знаат што значи предавство и лага.

Понекогаш се прашувате како е можно и после долго време нечија лага да ве повреди. Се вели дека вистината боли еднаш, но лагата боли секогаш кога ќе се сетиш на неа. Дури и повеќе од тоа. Секогаш кога ќе се сетите на некоја лага, ви доаѓа лавина од негативни емоции и спремни сте да ги преиспитате другите вистини и сето она што ве опкружува во моментот.

Кога некој ве лаже, се чувствувате како да не сте во реалноста, како да сте во друга димензија. Почнувате да ја губите врската со себе, и со сето она што сте го постигнале и изградиле низ годините. Со нивните ставови, принципи и принципи. Некои луѓе мислат дека ќе ве заштитат со тоа што ќе ве лажат.

Но, на крајот, болката од таа заблуда станува само поголема. Те боли многу повеќе, отколку тоа што си ја слушнал вистината и на крајот си ја прифатил. За сето тоа време на лажење, веќе можеше да ја знаеш вистината и да ја прифатиш. Односите и односите изградени на лаги се осудени на пропаст.

Затоа што кога нè лажат, нè тераат и да ги испитаме нашите чувства. Оние кои лажат мора пред се да се убедат себеси дека тоа е нешто што е правилно и мора да дозволат нивниот ум да работи на тој начин. Колку и да може вистината да не повреди, барем ни дава шанса да прифатиме некои работи такви какви што се, да донесуваме одлуки и подобро да ги анализираме работите.

Лагата често е средство кое друго лице го користи за да се заштити од непријатноста на вистината. Иако понекогаш е свесна дека создава само полошо, нема сила и храброст да ги признае работите такви какви што се. Понекогаш повеќе го повредува другиот што ја лажел, отколку самата лага што му била кажана.

Научете да се заштитите од лаги. Изберете да го слушнете она што ве радува и земете го при срце. Ова е тешко во повеќето случаи, но можете да научите со текот на времето. Сè што не е точно, добро и корисно за некого или за вас не треба да се слуша, советуваше еднаш Сократ.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote