in , ,

СлаткоСлатко

Фотографија од 1,5 милијарди пиксели што го одзема здивот доаѓа од вселената (ФОТО)

Сезоната на празници е и време кога љубителите на вселената уживаат во различни сцени преку телескопот.

 

Една од последните глетки од вселената е фантастичната глетка на Уран, а сега на ред е Very Large Telescope (VLT), кој го испорачува мозаикот Running Chicken Nebula.

Како дел од Европската јужна опсерваторија, VLT сними стотици рамки кои се внимателно зашиени во овој неверојатен мозаик. Маглината Running Chicken е голема колку 25 полни месечини на небото, така што не би се вклопила во ниту една експозиција. Резултатот е оваа слика од 1,5 милијарди пиксели со детали за многу региони на маглината.

Најсветлата од нив е IC 2948, која е главната структура во маглината, која некои ја гледаат како глава или опашка на кокошка што трча. До неа има нешто што не е поврзано со маглината: ѕвездата Ламбда Кентаур, видлива со голо око и многу поблиску до нас од маглината, која е оддалечена 6.500 светлосни години.

Има и структури одвоени од главната маглина, како што се Гума 39 и 40, и долниот десен, Гума 41. Ако зумирате на целосната слика, можете да видите „бебиња“ ѕвезди штотуку родени од маглината, како и Бок глобули , темни области на густ гас и прашина.

 

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote