in ,

СлаткоСлатко

Воопшто не кошта, НО е од голема корист: Со помош на ОВАА билка, направете ѓубриво и инсектицид

Копривата може да се користи и како ѓубриво и како инсектицид. Копривата го стимулира растот на растението, но исто така ја зајакнува отпорноста на растението кон болести и штетници.

Наберете ја копривата и ставете ја во сад во кој ќе додадете вода. Не истурајте вода до врвот, но натопете убаво. Оставете да стои на сонце 15 дена. Се меша секој ден и ѓубривото е подготвено кога копривата престанува да се пени.

Прво исцедете го ѓубривото, а потоа разредете го со вода во сооднос 1:10. Можете да ја наводнувате почвата околу растението.

Ова ѓубриво и инсектицид можете да го користите и за цвеќе и за зеленчук.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote