in

Што?Што?

Глутен и тироидна жлезда: 10 знаци кои покажуваат дека ви смета глутен

Хормоните се регулатори на вашето тело кои ја одредуваат функцијата на секоја клетка. Секој хормон, за да може да се користи во телото, мора да биде врзан за неговиот соодветен рецептор лоциран на клеточните мембрани. На пример, рецепторот на тироидната жлезда може да го „отклучи“ само тироиден хормон и ништо друго.

Тироида: кралица на сите хормони

Постојат само два типа на рецептори кои можат да се најдат во секоја клетка од вашето тело, рецепторот на тироидната жлезда и рецепторот на витамин Д. Едноставно кажано, секоја клетка од вашето тело зависи од тироидната жлезда и тоа влијае на вашето здравје на многу начини. Ако тироидните хормони не функционираат на оптимално ниво, тогаш остатокот од телото нема да функционира на одредено ниво. Над 250 милиони луѓе ширум светот страдаат од хипотироидизам или недоволно лачење на тироидните хормони, а една од осум жени ќе доживеат проблеми со тироидната жлезда во одреден момент од животот.

Глутен и тироидна жлезда

Бидејќи повеќето проблеми со недоволното лачење на тироидните хормони се некаде на спектарот на автоимуни болести, неопходно е да се разбере што предизвикува имунолошкиот систем да ја „нападне“ тироидната жлезда. Ова што се случува е случај на промена на идентитетот, а глутенот е еден од главните виновници.

Кога глутенот, протеин кој се наоѓа во пченицата и другите житарки, ќе помине низ цревната слузница и ќе влезе во крвотокот, вашиот имунолошки систем ќе означи туѓо тело (глутен) со антитела за да го уништи. Проблемот е што вашиот имунолошки систем може да ја замени тироидната жлезда со глутен, што може да предизвика нејзино „напад“.

Нетолеранција на глутен

Повеќето луѓе мислат на целијачна болест кога зборуваат за нетолеранција на глутен, но ова е само една од манифестациите на нетолеранција на глутен. Истражувањата покажуваат дека само околу 10% од луѓето со целијачна болест имаат симптоми на нетолеранција на глутен. Приближно секој дваесетти човек во светот има неклеточна нетолеранција на глутен. Иако повеќето луѓе со автоимуни болести избегнуваат глутен неколку недели, а потоа се откажуваат (бидејќи не се сигурни дали овој протеин е причина за нивните проблеми), истражувањата покажуваат дека на телото му требаат до шест месеци за да се опорави од воспалителен одговор.

10 знаци дека глутенот е важен

Варење, како што се гасови, надуеност, дијареа, па дури и запек (најчесто кај децата по консумирање глутен)

Кератоза пиларис (позната и како „пилешка кожа“) на рацете

Замор или замор после јадење оброк што содржи глутен

Дијагноза на автоимуни болести, како што се тироидитис Хашимото, ревматоиден артритис, лупус, псоријаза, улцеративен колитис, скелодерма или мултиплекс склероза

Невролошки симптоми, како што се вртоглавица или чувство на нерамнотежа

Хормонална нерамнотежа

Мигренозни главоболки

Дијагноза на хроничен замор или фибромијаглија

Воспаление, оток или болка во зглобовите (прсти, колена, колкови)

Проблеми со расположението, како што се анксиозност, депресија и промени

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote