in ,

СлаткоСлатко

Хрчаците не се домашни миленици за мали деца, не сакаат да ги галат и се многу чувствителни

Тие не сакаат да се гушкаат и да спијат цел ден. Хрчаците сакаат да бидат сами, а децата често се фрустрирани бидејќи немаат никаква врска со овие глодари.

Затоа, хрчаците не се добра опција за домашни миленици за малите деца, иако честопати се првите суштества за кои децата имаат можност да се грижат. Една од причините за тоа е големата разлика помеѓу биолошкиот ритам на спиење и будност во однос на луѓето.

Хрчаците спијат преку ден и не сакаат да ги вознемируваат, додека навечер, кога децата си легнуваат, стануваат активни и гласни.

Овие животни се исто така краткотрајни – живеат во просек од една и пол до три години. Нивниот краток живот може да биде тежок за децата кои брзо се зближуваат со животните.

Дополнителен проблем е што хрчаците не уживаат во гушкањето и сакаат да гризат кога некој ќе им се доближи премногу.

Иако сето ова може да звучи застрашувачко, германските експерти за благосостојба на животните велат дека хрчаците се добар избор за постарите деца кои сакаат да гледаат животни и сфаќаат дека не можат да разбудат хрчак да си играат со него. Вечерта пред спиење, децата ќе можат да видат мал дел од активната фаза на својот хрчак, да го хранат и да гледаат како се закопува во кафез.

Пред да се одлучите за хрчак, важно е да истражите на интернет кој од 24-те видови сакате да го добиете, бидејќи тие може да се разликуваат по потребите, а некои видови претпочитаат да живеат сами

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote