in ,

Што?Што?

Игнорирање, мајка на секоја одмазда: Еве како интелигентните луѓе ги победуваат заговорниците

„Ако луѓето се обидат да те срушат, тоа само значи дека си над нив“, вели една стара поговорка.

Во денешниот свет, кога сите бркаат успех, полека исчезнуваат славата и моќта, моралот и правдата, фер-плејот станува мисловна именка, а ги нагази сите до целта, потребите. Суетата е дел од сечиј работен ден, зависта и љубомората се испишани на челата на многумина. Неправдата поминува неказнето, а тие некорумпирани и добри луѓе не знаат што да прават.

Кога ќе ги надминете амбициозните и самоуверените во таа игра со својата работа, труд и чесност, тие ќе почувствуваат желба за одмазда. Ќе прифатат интриги и ќе се обидат да ве симнат на нивно ниво со озборување, ќе ве прободат со двосмислени изјави…

Ако ви се случи ова, треба да знаете само едно – игнорирањето е мајка на секоја одмазда.

„Кога беше игнориран, човек се прашуваше зошто. Дури и да предизвика таква реакција со очигледна лоша намера, тоа нема да му даде мир“, вели психологот Елизабет Мајер.

Ќе се прашуваат што мислите, кој ќе биде вашиот следен чекор, зошто го направивте ова или она, дали ги „пробиле“… Поради сето ова, на крајот целосно ќе се изгубат и ќе си се одмаздат.

„Одмаздата никогаш не е начин да се оди. Тоа е како шума – лесно е да го изгубиш патот, да се изгубиш и да заборавиш од каде си дошол“.

Една стара поговорка вели: „Сè што е потребно за да се победи над злото е добриот човек да не прави ништо“. Ова се однесува на недостаток на реакција на туѓи пакости. Кога воопшто не реагираш на нив, туку се правиш дека не се случиле или дека тие луѓе не постојат, настанот и злобните луѓе всушност немаат никакво влијание врз ништо.

Сфаќаат дека сè што направиле е залудно и да биде уште полошо, не знаат што знаете и што мислите, а тоа ги излудува, им го збунува умот и ги спречува да успеат во гнасните намери. И тоа е причината зошто уште еднаш ќе повториме – игнорирањето е мајка на секоја одмазда.

Интелигентните луѓе ја користат одмаздата како оружје за нивниот просперитет, но тоа нема никаква врска со туѓите животи и интриги. Тие се осветуваат на следниов начин:

1. Зборувајте преку своите постапки. Не дозволувајте емоциите да ги контролираат вашите постапки и да ја направат одмаздата лична работа. Така подоцна ќе се чувствувате лошо, па затоа го правите она во што сте најдобри, без да гледате назад, да озборувате и непотребно да разговарате со оние кои не го заслужиле тоа.

2. Не молчите само за да ги смирите страстите. Корумпираните луѓе кои не треба да им попуштаат на интригантите, им угодуваат само заради мирот и привидната хармонија во околината. Напротив – мудрите луѓе даваат двосмислени изјави дека се свесни каква е таа личност, за да им докажат дека не се слепи и дека нема да можат да го повторат тоа без последици.

3. Не се изолираат. Кога се нападнати, особено од блиска личност, повеќето луѓе имаат тенденција да се повлечат и да се изолираат. Тоа го сакаат злобниците – да се изолирате и да се повлечете како да сте ваша вина, а попатно да им олесните да го преземат остатокот од вашата околина.

4. Не возвраќаат веднаш со напад. За да избегнете етикетирање „Нападот е најдобра одбрана“, оставете ги работите да застанат некое време. На крајот на краиштата, кога се нервирате и возвраќате во лутина, ги откривате вашите слабости и на тој начин го храните оној чија цел била.

5. Стануваат поуспешни. Ништо нема да му наштети на злобниот човек повеќе од туѓата среќа. Ова е уште една од низата причини зошто интелигентните луѓе стануваат уште поуспешни кога некој ќе се обиде да ги одвлече на дното.

Најлошото нешто што можете да направите е да се одмаздите. Во тој случај не си подобар од оној што ти прави зло, а како што рекол еден од игумените на Острог, злото не се исправа со зло.

Затоа немојте да се валкате во туѓа кал и работете само на вашата совест!

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote