in

СлаткоСлатко

Оптичка илузија: Какво животно гледате?

Оваа оптичка илузија ги збуни корисниците на социјалните мрежи бидејќи тие тврдат дека гледаат различни видови животни.

Првично беше кажано дека оваа илузија може да ви помогне да разберете која страна од вашиот мозок е подоминантна. Ако видите риба, тоа значи дека вашата десна страна е подоминантна. Ако видите сирена, левата страна е по доминантна.

 

“Ова е дебела фока која лежи. Ти си магаре”, се пошегувал тој.

Писателот Ј.К. Роулинг гледа магаре, а некои луѓе забележале и глава на коњ. Сепак, речиси сите корисници на Твитер се согласија дека сирената „не е на повидок“. Кое животно го гледате?

Освен што е извор на забава, решавањето на загатки има и бројни придобивки. Решавањето загатки и мозочни закачки ја зајакнува врската помеѓу мозочните клетки, што помага да се подобри меморијата. Загатките игри го тренираат вашиот мозок да гледа различни пристапи кон проблемите. И последно, но не и најмалку важно, визуелните загатки помагаат да ги тренирате мускулите на очите.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote