in

ИСТРАЖУВАЊЕ КОЕ ПОТВРДУВА КАКО КОРОНАВИРУСОТ СЕ ПРЕНЕЛ ОД ЛИЛАЦИ НА ЛУЃЕ!

Научниците проучувале лилјаци што ги земале од некои мразови во Камбоџа и Јапонија. Како резултат на истражувањата, утврдено е дека овие лилјаци имаат многу слични вируси со вирусот САРС-КоВ-2 што предизвикува КОВИД-19. Според експертите, овие вируси се првите роднини на САРС-КоВ-2 откриени надвор од Кина.

Магазинот Nature доби неколку извонредни вести за епидемијата на коронавирус што ја уништи 2020та година. Во извештајот, во кој научниците објавија студија, наведува дека многу слични вируси на вирусот „САРС-КоВ-2“ биле откриени кај некои лилјаци кои се криеле во мразовите во Камбоџа и Јапонија. Според извештајот, откриените коронавируси се првите роднини на САРС-КоВ-2, што предизвикува КОВИД-19, да бидат откриени надвор од Кина.

Откритието направено од научниците е многу важно за нашите животи. Бидејќи во раните денови на епидемијата се зборуваше дека коронавирусот се пренесува од лилјаци на луѓе. Сепак, во следниот процес, никој не се осврна на потеклото на вирусот. Покрај тоа, иако немаше никаква реакција кон Кина, не беа земени предвид проблемите предизвикани од епидемијата што ги чинеше животите на повеќе од милион луѓе. Експертите веруваат дека ако ја докажат врската помеѓу вирусите во Камбоџа и Јапонија во рамките на нивните студии, ќе се изоди важен пат за да се разбере избувнувањето на епидемијата.

Откритието може да ја расветли семејната разновидност на коронавирусите

Според научниците, ако не може да се најде посакувано ниво на корелација помеѓу откриениот вирус кај лилјаците во замрзнувачот и SARS-CoV-2, овој пат ќе се разбере нешто поразлично. Експертите велат дека во таква ситуација, разновидноста во семејството на коронавируси можеби е научена. Во изјавите дадени од биологот Алис Латин, се наведува дека направените откритија се важни, а ова истражување ќе потврди дека САРС-КоВ-2 може да се најде дури и кај нормалните лилјаци.

Според експертите, најновото откритие засега не нуди ништо за возбудување. Сепак, деталирањето на добиените откритија открива дека може да се направат сосема различни откритија во врска со епидемијата. Не е познато до каде ќе стигнат експертите со својата работа, но треба да се одговори на тоа прашање што сите луѓе треба да го постават сега: „Дали навистина си до јадење лилјак, човеку?“

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote