in

Кина ја загадува планетата Земја повеќе од сите држави во светот заедно!

Кина е најголемиот загадувач во светот, поколем од било која друга држава, покажуваат најновите податоци.

Само во 2019 година, Кина емитирала повеќе од 27% на вкупните штетни гасови во светот, додека вториот најголем загадувач, САД, емитирал „ниски“ 11% за разлика од Кина. На трето место се најде Индија со 6% од светските емисии на штетни гасови во атмосферата.

Овие информации пристигнуваат по извршените анализи на групацијата Родиум Груп и беа јавно објавени на нивниот сајт. Групацијата ги анализира емисиите на штетни гасови во светот уште од 1990 година и во 2019 година Кина за прв пат имала поголема емисија на штетни гасови од сите останати развиени земји заедно.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote