in ,

Што?Што?

Кога другите ве навредуваат и зборуваат лошо за вас

Сите ние сме доживеале некој да не навредува во нашите животи. Зборува лошо за нас, шири лаги. Кога слушаме такви приказни, или уште полошо, кога слушаме во живо како некој не навредува, се чувствуваме тажни, а често и гориме. Ние се браниме. Ние возвраќаме, го навредуваме тој што не навредува. Ние не ги бираме нашите зборови. Го кажуваме она што го мислиме, а што не мислиме. Сакаме да ја повредиме таа личност. Сакаме таа да боли на начинот на кој тоа нè боли нас.
Она што се прашував е зошто боли? Зошто ми е важно што некој ќе каже? Зошто ме боли кога ќе слушнам некој да каже дека сум ваква или онаква, особено кога знам дека тоа не е вистина? Зошто воопшто треба да кажам дека не е вистина?

Прво, имав чувство за правда. Не само кога се работи за мене, туку и кога се работи за некој друг.

 

Мене лично пред неколку години некој да ми каже нешто грдо би се навредил затоа што имав комплекси и ниска самодоверба што би го прифатила тоа како вистина.

Мислев дека тоа мора да е вистина. Јас сум таков и таков. Зошто инаку некој би го рекол тоа?

Денес не е така. Денес, кога некој ќе ми каже нешто како „Ти си глупав“, ми е смешно.

Знам дека не сум глупав. Тогаш зошто да бидам навреден кога некој ќе ми каже дека сум?

Исто така, зошто да ми е гајле за мислењето на тој што кажува такви работи за мене? Зошто би сакал таква личност со мене?

Така е денес затоа што знам дека кога некој зборува лошо за мене, тој всушност зборува за себе, а не за мене. Да мислеше добро за себе, немаше да има потреба да зборува лошо за мене.

Жал ми е за луѓето кои чувствуваат потреба да ги намалат другите за да се издигнат себеси.

Почитувајте се себеси прво, а второ другите луѓе. Кога ќе се почитувате себеси, тогаш ќе знаете да ги почитувате другите. Исто така, кога прво се почитувате себеси, па дури потоа другите, другите ќе знаат да ве почитуваат. Луѓето можат да мирисаат кога некој не ги почитува, а со непочитувањето на вас само ви покажуваат дека не се почитувате себеси, токму затоа што не ве почитуваат.

Замислете убав ден. Замислете да го правите она што го сакате, да се чувствувате прекрасно, исполнето. Уживате во тоа. Можете да бидете на плажа. Чувствувате целосен мир и дивина. Лежете на лежалка, очите ви се затворени и уживате. Поминува некој, потполно странец и го слушате како зборува за некого. Тој вели дека оваа личност лежи таму и ужива додека треба мизерно да работи. Тој вели дека оваа личност е мрзелива и колку му е лесно да ужива, а има и други кои мораат да работат.

Ги отворате очите и гледате како таа личност покажува кон вас.

За момент сте изненадени. Но, вие не ја познавате таа личност. И уживаш во времето, што ти е гајле. Разбирате дека оваа личност е фрустрирана со себе и поради тоа што мора да работи. Ако некој друг лежеше таму, тој ќе разговараше со таа личност, а не со вас. Не те допира таа личност. Чувствувате дека сте го заработиле одморот, а целата приказна едноставно не е ваша работа.

Така е и во животот. Луѓето се незадоволни и фрустрирани од самите себе. Тие треба некаде да го истурат своето незадоволство и ако наидете, вие сте цел.

Погледнете во себе. Колку пати сте ја имале истата потреба? Дали би ги извадиле вашите поплаки на вашите најблиски? На колегите, минувачите, пријателите? Чувствувате недостаток на самодоверба, некој доаѓа и токму кога имате можност да го намалите, го правите тоа и на тој начин ја надоместувате вашата несигурност. Станува.

Сетете се на деновите кога би биле незадоволни со себе и тогаш доаѓа некој полн со задоволство. Тоа ве нервира. Додека зборувате каустично и го бришете неговото задоволство, вие се исполнувате со задоволство.

Секогаш кога не ви е јасно за туѓите постапки, само запомнете кога ќе го направите истото.

Среќниот човек нема потреба да ги омаловажува другите. Тој е среќен, и се што сака е другите да бидат среќни.

А ако мислите дека е среќен токму затоа што ги навредува другите, дека тоа го исполнува, тогаш не е среќен. Тогаш тој е длабоко несреќен.

Сите ние учиме додека сме овде. Колку побрзо почнете да учите, толку подобро за вас. И за другите исто така. Бидете пример.

Следниот пат кога ќе слушнете некој да зборува против вас, воздржете се од одмазда во вид. Што добиваш од тоа што го навредуваш сега? На крајот на краиштата, тие што те слушаат навредуваат, немаат почит кон тебе. Ќе ве почитуваат повеќе ако не возвратите. Кога навредуваш си даваш за право да те навредуваат. Покажувате дека е во ред да навредувате некого. На крајот на краиштата, кога не навредувате, повеќе ќе се сакате себеси. Ќе си честитате, ќе се чувствувате како подобра личност.

Човекот генерално се чувствува добро кога прави нешто добро. Знам дека боли кога слушаш такви работи, но со тоа што се спушташ на исто ниво не покажуваш ништо освен дека си се спуштил на исто ниво. А вие сте многу повеќе од тоа.

И уште нешто. Ако имате луѓе околу вас кои ве навредуваат, запрашајте се зошто ги имате? Што ве држи околу нив? Зошто се казнуваш со нив? Што е тоа во вас што мислите дека заслужувате такви луѓе околу вас? Осветли ги тие одговори во себе и бегај од таквите луѓе.

Никој не заслужува да биде навредуван, исмејуван.

Гледајте ги ѕвездите, не ги гледајте оние долу кои гледаат во ѕидовите и се ограничуваат наместо ѕвездите кои покажуваат дека нема граница.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote