in ,

Што?Што?

Која беше Ружица, жената на најпознатата југословенска банкнота?

Во соработка со Југопапир, Index.hr пренесува текст од 1982 година, за Ружица Арсенијевиќ, жената од „илјадата“, најпознатата југословенска банкнота.

 

Во текстот се вели:

На левата страна на банкнотата во аголот е женска фигура. Тоа не е измислен лик. Тоа е лик на жена, Ружица, која живее, постои и работи – во Белград. Некогаш многу се пишуваше за мелничарот, дури и снимија филм за насмеаната фигура на леарницата која се појави на банкнотата од фотографијата на мајсторот Никола Бибиќ.

Ништо не се знаеше за жената, би рекол, селанката. Тогаш, не така одамна, Јован Хаџи-Костиќ во својата колумна за антологија неофицијално рече дека жената на (новата) банкнота е најидеалната жена во Југославија.

А таа жена, откривме, не е измислена. Живее, постои и работи – во Белград. А се вика Ружица. Заборавете на тој лик за момент. И погледнете ја подетално сметката. Под главата на жената се испечатени буквите: А. Миленковиќ.

Андрија Миленковиќ, роден во Лесков, образован во Пиро, применет уметник по избор – тој е творец на банкнотата од илјада динари. А сликата на жена на таа банкнота, ликот на селанец чии прамени излегуваат од под шалот што врамува убаво, енергично лице со продорен поглед – е ликот на неговата сопруга Ружица, родена Арсенијевиќ.

Затоа, објаснивме, можеби од денеска таа банкнота ќе се вика Ружица, пишува Југопапир.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote