in

Што?Што?

Докторите откриваат: Колку е лошо да се користат влажни марамчиња?

Многу луѓе користат влажни марамчиња секој ден, верувајќи дека тие ќе исчистат потемелно од обичната тоалетна хартија. Но, пред да се одлучите за влажни марамчиња, треба да размислите колку тие всушност се штетни за вашиот задник

Иако одвреме-навреме можете безбедно да го избришете дното со антибактериски марамчиња, прекумерната употреба на влажни марамчиња потенцијално може да му наштети на вашето здравје.

Дополнително, важно е да се истакне дека влажните марамчиња може да ги затнат вашите одводи. За разлика од тоалетната хартија, која се распаѓа во вода пред и по испирање, влажните марамчиња не се распаѓаат така лесно. Тоа е затоа што тие често се направени од синтетички материјали и пластика кои не се распаѓаат во вода.

Влажните марамчиња можат да направат да се чувствувате почисто, но може да бидат штетни доколку целосно ја заменат тоалетната хартија. Според гастроентерологот Викторија Глас, тоа е така затоа што влажните марамчиња можат да го нарушат вашиот микробиом со отстранување на добрите бактерии, оставајќи ги зад себе лошите бактерии, кои можат да предизвикаат осип, иритации и габични инфекции.

Со други зборови, додека возрасните можат одвреме-навреме да користат влажни марамчиња наместо тоалетна хартија, пречестото бришење на дното со нив може да ги исцрпи заштитните микроорганизми и да ја отвори вратата за потенцијални здравствени проблеми.

Може да ја иритира кожата

Според д-р Ненси Чанг, кожата на пределот на задникот може да биде чувствителна. Затоа, најдобро е да се избегне изложување на областа на непотребни мириси и хемикалии. За жал, многу влажни марамчиња содржат хемикалии, мириси и парфеми, за кои лекарите велат дека може да доведат до чешање, иритација и воспаление.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote