in ,

Што?Што? ТаженТажен

АКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛЕ КОРОНА, ОВА ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕТЕ : Еве како максимално да ги зајакнете белите дробови откако сте прележале корона!

Опоравувањето по kovid 19, дури и ако инфекцијата даде само поблага клиничка слика, може да трае неколку недели, па дури и месеци.

 

Затоа лекарите препорачуваат лицето да се одмори што е можно повеќе за време на периодот на опоравување, да се храни здраво и да зема додатоци на витамини Д, Ц, цинк и магнезиум. Покрај тоа, се советуваат вежби кои имаат за цел подобрување на капацитетот на белите дробови, со цел да се направи дишењето што е можно полесно и длабоко.

 

Лекар ве советува кои вежби ќе ги зајакнете белите дробови откако ќе прележете Ковид 19.

 

– Ова е мал сет на вежби за зголемување на виталниот капацитет на белите дробови – Секоја вежба треба да се повтори неколку пати, неколку пати во текот на денот или онолку пати колку што дозволува општата состојба на организмот. Престанете да вежбате ако доведе до вртоглавица, отежнато дишење, болка во градите, потење од студ, прекумерен замор и аритмии.

 

Овие вежби можат да се прават во лежечка, седечка или стоечка положба.

 

Ширење на лактите

 

Преклопете ги прстите зад вратот, а потоа полека раширете ги лактите додека вдишувате и нежно преклопете ги пред лицето додека издишувате.

 

Кружење

 

Со раширени раце, направете кружни движења на рамениот зглоб, така што дишењето ќе го следи кревањето на рацете, а издишувањето следи по спуштањето.

 

Подигање на рацете

Подигнете ги испружените раце над главата и истовремено длабоко вдишете. Држете ја положбата неколку секунди и потоа, со лесно издишување, спуштете ги рацете покрај телото.

 

Воздух во стомакот

 

Легнете на грб со свиткани нозе во колената. Ставете ги рацете на стомак или завиткајте ги околу него. Затворете ја устата и ставете го јазикот на непцето. Вдишете го воздухот преку носот и вовлечете воздух во стомакот, така што ќе почувствувате како се полни. Потоа полека издишете низ носот.

 

Прекрстување преку градите

 

Раширете ги рацете широко во висина на рамото со длабок здив, држете ги неколку секунди. Потоа прекрстете ги рацете преку градите со издишување.

 

Слушање

 

Едната тупаница ставете ја на градите, а другата на стомакот. Вдишете лесно, така што ќе почувствувате како стомакот и градите истовремено се зголемуваат и прошируваат.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote