in

LED, OLED и QLED! Дали сте неодлучни? Која е разликата и кој телевизор треба да го изберете?!

Планирате да купите нов телевизор, но сте збунети? Можеби ова би можело да ви помогне во вашиот избор кога ќе купувате нов телевизот!

Како прво да видиме што означуваат кратенките.

LED = диода што емитува светлина.

OLED = органска диода што емитува светлина.

QLED = Кодна точка со диоди кои емитуваат светлина.

OLED технологијата е суштински различна од LED технологијата во повеќето телевизори со рамен екран и компјутерски монитори. Со OLED екраните, секој пиксел е способен да генерира своја светлина, па затоа треба да значи голема прецизност. Ова им овозможува да ги “исклучат” пикселите и да постигнат совршена црна боја.

За споредба, сите LED екрани бараат осветлување, од најевтиниот до горниот. Сепак, начинот на примена на позадинското осветлување е многу различен, така што цената е различна за различни модели.

Од друга страна, QLED се однесува на „филм со квантна точка“. Во суштина, тоа е ЛЦД-LED-тип на телевизор, а обичните ЛЕД-ламби овозможуваат позадинско осветлување. Тоа осветлување треба да помине низ слој на „квантни точки“, така што осветленоста и репродукцијата на боите се подобруваат.

Соодносот на контраст е разликата помеѓу најсветлата бела и најтемната црна што може да ја произведе екранот. Многумина сметаат дека ова е еден од најважните аспекти на квалитетот на сликата.

Бидејќи OLED дисплеите можат да ги исклучат своите пиксели за да не се создава светло, тие (теоретски) имаат бесконечен однос на контраст. Ова исто така ги прави совршени за темни кино простории, каде длабоките темни бои се многу поважни од светлите делови на сликата.

Секако, ниту една технологија не е совршена, бидејќи OLED дисплеите понекогаш можат да „предадат“ ако пикселите се вклучени или не се исклучат навреме. Иако OLED дисплеите се идеални за темни простории, тие не достигнуваат исто ниво на осветленост како традиционалните ЛЦД, чија „напредна верзија“ е QLED, како што рековме.

Ова се должи на органската природа на пикселите кои со текот на времето се распаѓаат и потемнуваат. За борба против предвременото стареење, производителите мораат да ја ограничат осветленоста на овие пиксели на одредено ниво, пишува How To Geek.

Ова не е случај со LED диоди, кои користат синтетички соединенија кои се распаѓаат многу побавно. Како резултат, LED дисплеите можат да бидат многу посветли од паровите OLED. Екраните QLED користат наночестички за да и дадат на „сино-белата“ ЛЕД-светлина вистинска и топла боја, така што тие ќе ја придобијат технологијата OLED.

Од друга страна, технологијата OLED е подобра кога станува збор за аголот на гледање, бидејќи, како што рековме, секој пиксел емитува своја светлина, па затоа постигнува униформен (еднаков) ефект.

Да резимираме: Добрите страни на QLED екранот се топлината на бојата, осветленоста и хируршката прецизност на сликата. Добрите страни на OLED екранот се реализмот на сликата, добрата и флуидна реакција, но и аголот на гледање.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote