in

СлаткоСлатко

Колку долго може да се земаат лекови против болки? Ова е одговорот!

Ние честопати лесно земаме лекови против болки , без да размислуваме за нивниот ефект врз телото.

 

Како делуваат најчестите аналгетици што се на секого му се на дофат и континуирано колку долго можат да се земаат ? Кога зборуваме за лекови против болки, особено е важно да се истакнат оние без рецепт, кои секој може да ги купи во аптеките. Поради достапноста, зависноста е најчеста, а според статистичките податоци, најпродавани се ибупрофен, парацетамол, напроксен натриум и комбинација на парацетамол, пропифеназон, кофеин и кодеин.

 

Се пресметува според телесната тежина на лицето за кое е наменет лекот, и во повеќето случаи, за жал, „не погодува“. Покрај тоа, не можеме да ја игнорираме улогата на болка, што е субјективен симптом. Болката е индивидуално чувство за секого и така мора да се третира секој пациент – индивидуално.

 

Овие лекови не се паметни и не знаат точно што ве боли, но делуваат на центарот за болка со различни механизми и со тоа спречуваат непријатно чувство. Исто така, повеќето од овие лекови не само што имаат аналгетски ефект, туку делуваат и против треска и воспаление.Како и со сè што се зема подолго време, може да стане зависност. По некое време, таблетите имаат послаб ефект врз болката, затоа ни требаат поголеми дози.

Во некои други случаи, рецепторите не земаат доволно рецептори, па затоа по некое време е потребно да се зголемува дозата се повеќе и подолго. Подолг временски период значи повеќе месеци, дури и години, бидејќи по еден месец нема да има прекумерна промена во општата здравствена состојба.

Колку што некои таблети се сметаат за „безопасни“, пред да се земе првата доза, задолжително е да се прочита упатството за лекот, каде што во повеќето случаи се наведува препорачаната должина на земање. Во случаи кога оваа информација не е наведена во упатства, лекот се зема сè додека не дојде до главоболка или грчеви во менструацијата, не подолг од 10-15 дена). Доколку симптомите не поминат, потребно е да контактирате лекар бидејќи болката може да биде поврзана со некои други болести.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote