in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

МЕДЕЊАЦИ СО БЕЛА ГЛАЗУРА: Секоја стара домаќинка го знаела овој рецепт на памет

Состојки:

  • околу 550 гр брашно
    165 гр мед
    60 гр шеќер во прав
    250 гр маргарин или путер
    1 јајце
    1 прашок за пециво
    малку цимет

за глазура:

 

  • 1 белка од јајце
    230-250 гр шеќер

Подготовка:

Додадете шеќер во медот и мешајте додека шеќерот не се раствори, потоа додадете го омекнатиот маргарин и повторно измешајте, не мора целосно да се соедини, се додека нема големи грутки, потоа додадете го јајцето и повторно измешајте, па потоа половина мерка брашно, циметот и повторно измешајте, па прашокот за печиво и скоро целата количина брашно од 550 гр.

Сега ќе биде потврдо, нема да одговара за матење, но сепак е меко, лепливо, па малку по малку додавајте брашно и месете.

 

При месење треба да биде меко и речиси лепливо, најдобро е да го завршите месењето на масата. Завиткајте во фолија и ставете во фрижидер најмалку еден час.

Работната површина наросете ја со брашно и расукајте ја со сукало, а потоа обликувајте медењаци. Печете на 180 степени додека рабовите не почнат да порумени, треба да останат светли. Се печат околу 8 до 10 минути во зависност од рерната.

Глазура:

Белките се матат со вилушка и се додаваат 200 гр шеќер, треба да биде погуста од јогуртот и потоа се додава бојата што ја сакаме. Ако сакате повеќе бои, поделете ја смесата во неколку чинии и додадете бои и изматете. Доколку боите се течни, при матење додадете во смесата една лажица шеќер во прав.

Совет:

Кога сакате да го обоите целиот медењак, прво направете ги рабовите, полека и внимателно, а потоа намачкајте ја смесата со чепкалка за заби или нешто слично.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote