Состојки:
- околу 550 гр брашно
165 гр мед
60 гр шеќер во прав
250 гр маргарин или путер
1 јајце
1 прашок за пециво
малку цимет
за глазура:
- 1 белка од јајце
230-250 гр шеќер
Подготовка:
Додадете шеќер во медот и мешајте додека шеќерот не се раствори, потоа додадете го омекнатиот маргарин и повторно измешајте, не мора целосно да се соедини, се додека нема големи грутки, потоа додадете го јајцето и повторно измешајте, па потоа половина мерка брашно, циметот и повторно измешајте, па прашокот за печиво и скоро целата количина брашно од 550 гр.
Сега ќе биде потврдо, нема да одговара за матење, но сепак е меко, лепливо, па малку по малку додавајте брашно и месете.
При месење треба да биде меко и речиси лепливо, најдобро е да го завршите месењето на масата. Завиткајте во фолија и ставете во фрижидер најмалку еден час.
Работната површина наросете ја со брашно и расукајте ја со сукало, а потоа обликувајте медењаци. Печете на 180 степени додека рабовите не почнат да порумени, треба да останат светли. Се печат околу 8 до 10 минути во зависност од рерната.
Глазура:
Белките се матат со вилушка и се додаваат 200 гр шеќер, треба да биде погуста од јогуртот и потоа се додава бојата што ја сакаме. Ако сакате повеќе бои, поделете ја смесата во неколку чинии и додадете бои и изматете. Доколку боите се течни, при матење додадете во смесата една лажица шеќер во прав.
Совет:
Кога сакате да го обоите целиот медењак, прво направете ги рабовите, полека и внимателно, а потоа намачкајте ја смесата со чепкалка за заби или нешто слично.