in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Ќе ја изедете цела тепсија: Меки путер погачи

Меко, фино и топло тесто идеално за појадок или вечера, но и со ручек, наместо леб.

Дали има нешто поубаво од еден ден што започнува со вкусни, меки, домашни погачи?

Состојки:

  • 500 гр меко брашно (+ брашно за месење)
  • Сол
  • 125 гр путер (собна температура)
  • 70 гр павлака
  • 2 жолчки
  • 25 гр квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажиче брашно
  • 1-2 лажички сол
  • 150 мл вода
  • За премачкување:
  • јајце, сусам, лен, ким

Подготовка:

Комбинирајте млака вода, искршен квасец, лажичка шеќер и брашно во сад за мешање. Измешајте добро и оставете го на топло да стаса (околу 10 минути).

Истурете половина од просеаното брашно во квасецот. Додадете жолчки од јајце, омекнат путер, павлака и промешајте. Постепено додавајте го преостанатото брашно со постојано мешање доколку е потребно додека не се добие мазно тесто. Замесеното тесто оставете го да нарасне (околу 60 минути).

Тестото тегнете го со сукало до дебелина од 1 см – користете калап за крофна или чаша со поголем дијаметар за да ги отстраните крофните.

Поставете плех со хартија за печење и ставете ги погачите. Премачкајте ги со изматено јајце и посипете сусам или лен.

Печете во загреана рерна на 200 ° C додека не поруменат.

Испечените топли погачки посипете ги со вода и покријте ги со крпа или фолија и оставете ги да парат неколку минути, за да омекнат уште повеќе.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote