Меко, фино и топло тесто идеално за појадок или вечера, но и со ручек, наместо леб.
Дали има нешто поубаво од еден ден што започнува со вкусни, меки, домашни погачи?
Состојки:
- 500 гр меко брашно (+ брашно за месење)
- Сол
- 125 гр путер (собна температура)
- 70 гр павлака
- 2 жолчки
- 25 гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажиче брашно
- 1-2 лажички сол
- 150 мл вода
- За премачкување:
- јајце, сусам, лен, ким
Подготовка:
Комбинирајте млака вода, искршен квасец, лажичка шеќер и брашно во сад за мешање. Измешајте добро и оставете го на топло да стаса (околу 10 минути).
Истурете половина од просеаното брашно во квасецот. Додадете жолчки од јајце, омекнат путер, павлака и промешајте. Постепено додавајте го преостанатото брашно со постојано мешање доколку е потребно додека не се добие мазно тесто. Замесеното тесто оставете го да нарасне (околу 60 минути).
Тестото тегнете го со сукало до дебелина од 1 см – користете калап за крофна или чаша со поголем дијаметар за да ги отстраните крофните.
Поставете плех со хартија за печење и ставете ги погачите. Премачкајте ги со изматено јајце и посипете сусам или лен.
Печете во загреана рерна на 200 ° C додека не поруменат.
Испечените топли погачки посипете ги со вода и покријте ги со крпа или фолија и оставете ги да парат неколку минути, за да омекнат уште повеќе.