in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Дали ја пробувате мешавината за колачи пред печење? Еве колку е опасно

Секој кој поминал извесно време во кујната зачинувајќи го омиленото главно јадење или десерт, многу добро знае дека садот се тестира и за време на готвењето. Но, нема ништо послатко од тоа да лижете лажица чоколадна смеса која штотуку сте ја истуриле во тавче…

Но, дали тајното уживање во сировата мешавина од колачи е опасно за вашето здравје?

Првото и основното нешто што најчесто заслужува загриженост е фактот што мешавините за колачи и бисквити содржат сурови јајца, а најопасна бактерија во тој случај е салмонелата.

Инфекцијата со салмонела е придружена со покачена телесна температура, повраќање, дијареа и стомачни грчеви и често се манифестира само 12 часа по инфекцијата, а проблемите обично траат седум дена.

Исто така, суровата мешавина од колачи или бисквити содржи сурово брашно кое исто така не е добро за здравјето. Бидејќи брашното не се обработува порано, може да содржи бактерии кои можат да бидат убиени само со готвење, односно висока температура. Но затоа бактериите можат да се пренесат на друга површина, а најчесто тоа се бактерии како E. coli. Предизвикува болни грчеви во стомакот, повраќање и дијареа кои можат да траат пет до седум дена.

Мешавина за бисквити без печење

Ако сакате сè уште да уживате во мешавината на сиров десерт, пробајте ги овие колачиња со чоколадни чипови. Згора на тоа, оваа смеса е наменета за тоа бидејќи не е за печење.

Состојки:

  • 100 гр брашно за сите намени
  • 85 гр омекнат путер
  • 100 гр кафеав шеќер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 лажица млеко
  • 75 грама сечкано чоколадо

Подготовка:

Прво, стерилизирајте го брашното така што ќе го наросете на плех и ќе го печете не подолго од пет минути на 180°C.

Во поголем сад измешајте омекнат путер, кафеав шеќер, екстракт од ванила и млеко.

Полека додајте ги брашното и чоколадните парчиња, мешајте додека убаво не се соединат.

Оваа мешавина од бисквити за јадење можете да ја чувате во добро затворен сад и да ја чувате во фрижидер не подолго од една недела. Иако е сосема безбеден за јадење, имајте на ум дека е многу сладок, па измерете го за да не ви падне на желудник, пишува Cookist.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote