in , ,

Што?Што?

Место каде никогаш не треба да ставате украсена елка

Замислете идилична празнична сцена како од најубавата бајка… Во неа сигурно ќе најдете атрактивна новогодишна елка, која во повеќето случаи е поставена покрај каминот со запален оган. Во реалноста – да се стави новогодишна елка со силен извор на топлина и оган не е паметна идеја.

 

Експертите препорачуваат елката – без разлика дали е вештачка или „вистинска“ елка – да биде оддалечена најмалку еден метар од било какви греалки, шпорети, радијатори и камини. Колку подолго дрвото е во просторијата и во близина на силен извор на топлина, толку е поголема можноста за пожар.

Ова дополнително носи ризик од ширење на опасни материи како резултат на согорување на пластика и други материјали, затоа не ја поставувајте елката со запалени свеќи.

„Божиќните светилки кои се користат за украсување често се неисправни, а запалените новогодишни украси и украсните свеќи се оставаат без надзор во близина на елката. Природната елка претставува посебна опасност.

Брзо се суши и потребни се само 30 секунди за да изгори и да го фати околниот мебел, затоа не смее да се става во близина на извор на топлина, ниту пак се препорачува употреба на прскалки на него“, предупреди Хрватската противпожарна бригада.

Пред да ја украсите новогодишната елка, пронајдете го совршеното место за украсување. Избегнувајте да ја ставате елката покрај завесите или директно на прозорецот. Ова не само што ќе спречи редовно проветрување на домот, што е исклучително важно во зимските месеци, туку и ќе го намалите продирањето на природна светлина во останатиот дел од станбениот простор.

Истражувањата покажаа дека недостатокот на природна светлина во зимските месеци може значително да влијае на расположението на поединецот и да предизвика летаргија, нарушена концентрација, нарушувања на спиењето и слични заболувања.

Иако многумина сонуваат за монументални дрвја кои достигнуваат сè до таванот, подобро е да се купи малку помалку дрво. Идеално би било да имате на располагање барем половина метар слободен простор помеѓу таванот и врвот на дрвото, пишува zadovoljna.hr.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote