in ,

Што?Што?

Експертите се загрижени: Мразот на антарктикот достигна рекордно ниско ниво, еве што значи тоа

Мразот на Антарктикот достигна рекордно ниско ниво по втор пат во последните две години, а некои научници се загрижени дека драматичните намалувања се сигнал дека климатската криза сега може појасно да влијае на овој огромен, сложен и изолиран регион.

Обемот на морскиот мраз кој го опкружува Антарктикот падна на само 1,91 милиони квадратни километри на 13 февруари, според Националниот центар за податоци за снег и мраз, или NSIDC, под претходниот рекорд од 1,92 милиони квадратни километри поставен на 25 февруари минатата година.

 

Изминатите две години го означуваат единствениот период кога обемот на морскиот мраз падна под два милиони квадратни километри откако сателитите почнаа да го следат во 1978 година.

За разлика од Арктикот, каде што стапката на губење на морскиот мраз следи прилично конзистентна надолна траекторија како што се забрзуваат климатските промени, обемот на морскиот мраз на Антарктикот се помести нагоре и надолу.

Експертите велат дека ова го отежнува да се открие како континентот и околните океани реагираат на глобалното затоплување.

Двата поларни региони се многу различни. Додека Арктичкиот Океан е опкружен со континенти, Антарктикот е континент опкружен со океан – тоа значи дека неговиот морски мраз може да расте нанадвор, неограничен од копно.

Мразот на Антарктикот има тенденција да биде потенок од мразот на Арктикот, со поголем раст во зима и поголем пад во лето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote