Со само 3 состојки и 25 минути печење, ќе добиете прекрасна чоколадна торта. Уживајте!
Состојки:
- 175 гр темно чоколадо
- 7 јајца
- 140 гр путер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 130 ° С. Растопете го чоколадото на пареа, па додадете путер на собна температура на коцки. Мешајте додека не се стопи. Одделете ги жолчките и белките, па додадете ги изматените жолчки во изладеното чоколадо.
Изматете додека не се стегне, а потоа постепено додавајте во смесата, лажица по лажица. Нежно мешајте додека не се компактира. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија за печење и покријте ја со проѕирна фолија. Пополнете го поголемиот плех на половина со топла вода, а потоа ставете го калапот со тортата внатре. Печете околу 25 минути, додека површината не се премачка со крцкава кора и средината остане мека. Оставете го да се излади, а потоа украсете со бобинки по желба.
Коментари
Loading…