in

СПОРЕД ИСТРАЖУВАЊАТА КОРОНАВИРУСОТ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ВО МОЗОКОТ!

Постојат сè поголем број наоди што сугерираат дека луѓето со COVID-19 страдаат од когнитивни влијанија како што се конфузија и замор.

Сега истражувачите ја откриваат причината за ова. Како и многу вируси кои дошле пред него, вирусот САРС-КоВ-2 е лоша вест за мозокот. Во студијата објавена пред два дена во списанието Nature Neuroscience, истражувачите открија дека протеинот од шип, кој често е прикажан како црвени раце на вирусот, може да ја премине крвно-мозочната бариера кај глувците.

Наодите силно сугерираат дека вирусот SARS-CoV-2, кој е причина за COVID19, може да влезе во мозокот.

Овој чест протеин, многупати нарекуван S1 протеин, им дава наредби на клетките во кои може да влезе вирусот. Вилијам А.Бенкс, водечки автор на студијата и професор по медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон, вели дека вирусот обично го прави истото што и врзувачкиот протеин. Бенкс вели дека врзувачките протеини како S1 честопати се оштетуваат и предизвикуваат воспаление кога ќе го напуштат вирусот.

„Протеинот С1 веројатно предизвикува мозокот да ослободува цитокини и воспалителни производи“, вели тој.

Џитокинска бура – во илустрацијата погоре е објаснета таканаречената цитокинска бура. Резултатот е колапс на многу органи. Хиперинфламација и во краен случај смрт.

Интензивно воспаление предизвикано од инфекција со COVID-19 во научните кругови се нарекува цитокинска бура. Кога имунолошкиот систем ги гледа вирусот и неговите протеини, овој напаѓач се обидува да го убие вирусот, но во исто време премногу реагира. Лицето заразено со вирусот останува со конфузија, исцрпеност и други когнитивни проблеми.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote