in

КАВАН – Најосамениот слон на светот пристигна во резерватот во Камбоџа, тестиран и на COVID-19! [ВИДЕО]

Каван, наречен „најосамен слон на светот“ по повеќегодишно лутање во пакистанска зоолошка градина, беше пречекан во Камбоџа со скандирање будистички монаси, а потоа го испратија на пат до резерватот за животни.

Како и другите патници во ова време, и слонот Каван мораше да се тестира на COVID-19. По качувањето, Каван за време на седумчасовното патување доби 200 килограми „закуски“, пренесува АП.

Наведено е дека слонот не бил под стрес во текот на летото, јадел храна, па дури и спиел малку додека стоел во неговиот кафез, изјави Амир Калил, ветеринар кој го придружуваше на летот и кој соработува со „Четири шепи“. група за спасување животни со седиште во Виена која ја организираше целата акција.

Каван, подарок од Шри Ланка на Пакистан во 1985 година, живеел во зоолошка градина во Исламабад со неговата партнерка Сахели, која почина во 2012 година. Зоолошката падна во тешки времиња, а условите станаа толку лоши што судот во пакистанскиот главен град нареди зоолошката да се затвори во август.

Состојбата на машкиот азиски слон го привлече светското внимание, вклучително и интересот на американската пејачка и актерка Шер, која учествуваше во неговото спасување и беше во Камбоџа поради доаѓањето на Каван.

Според „Четири шепи“, многу малку возрасни слонови некогаш биле преселени со авион, па подготовките биле мачни.

Ветеринари и експерти за слонови кои работеле за оваа организација, поминале три месеци во Исламабад, тренирајќи го Каван три пати на ден за да влезе и излезе од неговиот четири-тонски кафез безбедно и без стрес, што вклучува систем што може да собере до 200 литри урина.

Откако ќе се навикне на контролирана околина, Каван ќе биде пуштен во засолниште за диви животни во северна Камбоџа, каде што околу 600 азиски слонови живеат во мир и спокој, велат локалните власти.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote